POTATO CURRY

Kuchyně krásného ostrova Mauricius mě nepřestává fascinovat. Směsice kultur, která tuto kuchyni provází dává totiž jeho jídlům pálivost,...


Kuchyně krásného ostrova Mauricius mě nepřestává fascinovat. Směsice kultur, která tuto kuchyni provází dává totiž jeho jídlům pálivost, kořeněnost ale i exotický šarm. Díky dřívější kolonizaci je zde patrný francouzský i britský vliv a místní jídla jsou tomu zářným příkladem. Výběr jídel je zde natolik široký, že si z něj musí vybrat snad úplně každý. Představuje totiž směsici afrických, indických, čínských, francouzských a britských vlivů a jeho jídla tak tvoří chutě celého světa. Ráda na tuto kuchyni vzpomínám a troufám si říci, že je jednou z těch, která naše počínání v kuchyni ovlivnila nejvíce. Představuje totiž širokou škálu námi oblíbených chutí a hlavně pokrmů, které často lze připravit v masové i bezmasé verzi. Třeba takové curry. To zde dělají snad na tisíce způsobů. Z mořských plodů, ryb, drůbežího, ale i hovězího masa. Nechybí ani nejrůznější vegetariánské verze mezi kterými dominuje chuť batát, dýní, ale i klasických brambor. Jednoduše všeho na co si vzpomenete. I já si dnes na jednu verzi vzpomněla a s myšlenou rychlého oběda se vrátila do vzpomínek na horké letní večery na pobřeží oceánu a na ta výborný kořeněná curry, která jsme si zde každý večer dopřávali.                                                       


Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 45 minut
  • 30 minut příprava brambor,
  • 10 minut příprava kořeněného základu,
  • 15 minut závěrečné vaření curry
Co budete potřebovat (na 2 porce):
  • 700 g brambor,
  • 400 ml vody,
  • 2 cibule,
  • 1 velké rajče,
  • 10 g čerstvého zázvoru,
  • 1 celá skořice,
  • 2 lžičky kmínu,
  • 2 lžičky kurkumy (každou zvlášť),
  • 1 lžička mletého koriandru,
  • 1 lžička garam masala,
  • 1/2 lžičky chilli (máte-li rádi pálivá jídla, přidejte více),
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek,
  • 1/2 lžičky fenyklu,
  • 1 citrón,
  • sůl.
Postup:
  1. Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na menší kousky. Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme lžičku soli, kurkumy a připravené brambory a v této vodě je uvaříme do měkka.
  2. Cibuli nakrájíme na jemno a rajče na menší kousky.
  3. V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje přidáme hořčičná semínka, kmín, skořici a vše chvilku restujeme. Poté přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Nyní přidáme zbylé koření, tedy nastrouhaný zázvor, kurkumu, garam masalu, koriandr, chilli a fenykl, opět vše promícháme a necháme chvíli restovat.
  4. K orestované směsi přidáme nakrájené rajče a vše zalijeme vodou. Takto směs necháme 5 minut vařit.
  5. Do rajčatové kořeněné směsi přidáme scezené brambory, šťávu z citrónu, směs zamícháme a necháme ji ještě 15 minut vařit.
  6. Připravené bramborové curry podáváme posypané čerstvým koriandrem.


You Might Also Like

2 komentářů

  1. Dobrý den, jíte curry samotné nebo s něčím? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jíme jej samotné, ale můžete si k němu připravit rýži nebo například naan (https://neplechanaplechu.blogspot.com/2019/02/butter-chicken.html). :)

      Vymazat

Flickr Images