MUHAMMARA

Probouzím se do dalšího horkého dne a ač jsem si za poslední dny na ta vedra už tak nějak zvykla, dnes se mi vůbec nic nechce. Vzpomínám...


Probouzím se do dalšího horkého dne a ač jsem si za poslední dny na ta vedra už tak nějak zvykla, dnes se mi vůbec nic nechce. Vzpomínám na horka ve Spojených Arabských Emirátech, kdy jsme dny trávili v chlazených bazénech, umělém kluzišti v obchodních centrech nebo klimatizovaných místnostech. Na přímém slunci se zde nedalo fungovat. Stávali jsme brzy ráno, kdy ještě nebývalo takové vedro a snídani tak zahajovali horký den. K obědu jsme si dali pouze chladný hummus, baba ganoush či muhammaru a větší jídla nechávali na večer. V takových vedrech jsem na mnoho jídla neměla ani pomyšlení a stejné je to dnes. Čím více stoupá venkovní teplota, tím více sahám po lehkých, stravitelných jídlech a nejraději bych je točila stále do kola. Pokud i vy toužíte po lehkých jídlech vychutnejte SI například tuto omáčku z pečených paprik, která je v Emirátech tolik oblíbená. Věřím, že nejsem sama, kdo dnes tento lehký oběd ocení. 


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 60 minut
  • 30 minut pečení paprik,
  • 15 minut paření paprik,
  • 15 minut příprava pokrmu.
Co budete potřebovat (na 3 porce):
  • 3 červené papriky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 50 g vlašských ořechů,
  • 1 lžička římského kmínu,
  • 1/2 lžičky chilli,
  • 50 ml olivového oleje,
  • šťáva z 1/2 citrónu,
  • 2 lžíce šťávy granátového jablka,
  • 1 granátové jablko,
  • sůl.
Postup:
  1. Papriky omyjeme a položíme je na plech. Plech vložíme do trouby a papriky v ní pečeme 25 minut na 200 °C.
  2. Vlašské ořechy jemně opražíme na pánvi. Ořechy pražíme v celku a to pouze cca 5 minut. Během zahřívání dávejte pozor, aby se nepřipálili a občas je promíchávejte.
  3. Upečené papriky vložíme do mísy, přikryjeme je fresh folií a necháme je 15 minut zapařit. Poté papriky vyndáme, oloupeme jim slupku a vyndáme jadřinec.
  4. Očištěné papriky vložíme do mixéru, přidáme česnek, kmín, chilli, olej, šťávu z citrónu a granátového jablka, opražené ořechy a dle potřeby sůl. Vše dohladka umixujeme.
  5. Muhammaru podáváme zasypanou zrníčky granátového jablka a k ní podáváme arabský chléb pita (Pita chleba si můžete připravit podle našeho receptu ZDE).


You Might Also Like

2 komentářů

Flickr Images