KOSHARI

Když jsem před pár dny ve svém starém pokojíku, který stále u našich mám, hledala jednu knížku, narazila jsem na další vzpomínku na mé d...


Když jsem před pár dny ve svém starém pokojíku, který stále u našich mám, hledala jednu knížku, narazila jsem na další vzpomínku na mé dětství. Našla jsem zde krabičku plnou odlomených kousků kachliček a hrnců, které jsem tehdy našla v řece a tenkrát je považovala za velký archeologický objev. Při pohledu na ně se mi v hlavě vyrojily vzpomínky na dobu, kdy jsem začínala přemýšlet o svém budoucím povolání a snila o tom stát se archeoložkou egyptských památek. Toužila jsem potom podívat se do Egypta a zažít sílu těchto míst na vlastní kůži. Dětské sny se však někdy mění a tak i tento můj sen se změnil. Archeoložkou jsem se nestala, návštěva Egypta se mi však vyplnila a krom krásných památek jsem se nechala okouzlit i místní kuchyní, kterou bych Vám dnes prostřednictvím tohoto na první pohled zvláštního, ale velmi chutného jídla chtěla přinést i do Vašich domovů.


Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 1 hodina

Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • 300 g černé čočky,
  • 200 g cizrny v konzervě,
  • 200 g kolínek,
Na rýži:
  • 300 g rýže basmati,
  • 2 cibule,
  • 1 l zeleninového vývaru,
  • olej.
Na omáčku:
  • 400 g krájených loupaných rajčat,
  • 1 rajče,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 lžička mletého kmínu,
  • 1 lžička mletého koriandru,
  • 1 lžička chilli,
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře,
  • sůl.
Na zálivku:
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžička mletého koriandru,
  • 1 lžička mletého kmínu,
  • 1 lžička červené papriky,
  • 1/2 lžičky chilli,
  • 2 lžíce bílého vinného octa,
  • 2 lžíce vody,
  • sůl.
Na cibulové chipsy:
  • 3 cibule,
  • olej na smažení.

Postup:
  1. Nejprve si připravíme si zálivku. Do menší misky nalijeme vinný ocet a vodu. Přidáme prolisované stroužky česneku, chilli, koriandr, kmín, papriku a sůl a vše promícháme.
  2. Nyní si připravíme cibulové chipsy. 3 cibule očistíme, oloupeme, podélně přepůlíme a nakrájíme na měsíčky. V kastrolu rozpálíme 1/2 l oleje a cibuli v něm osmažíme do zlatava. Usmaženou cibulku vyndáme a na papírové utěrce je necháme okapat.
  3. Čočku uvaříme v osolené vodě.
  4. Dvě cibule očistíme, oloupeme a nakrájíme na jemno. V hrnci rozpálíme trochu oleje, přidáme cibuli, kterou necháme na oleji zezlátnout, dále přidáme rýži a zlehka ji osmažíme. Poté ji zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme.
  5. Kolínka uvaříme v osolené vodě.
  6. Než se jednotlivé suroviny uvaří připravíme rajčatovou omáčku. Do většího kastrolku vložíme loupaná rajčata a tyčovým mixérem je umixujeme dohladka. Přidáme prolisované stroužky česneku, kmín, koriandr, chilli, pepř a sůl a vše promícháme. Rajče omyjeme, nakrájíme na malé kousky a přidáme je k rajčatové směsi. Směs přivedeme k varu a 10 minut ji povaříme.
  7. Nyní můžeme přistoupit k servírování pokrmu. Na talíř nejprve naneseme rýži, poté ji zasypeme čočkou, na ni navrstvíme kolínka a posypeme je scezenou cizrnou. Vše zalijeme rajčatovou omáčkou posypeme cibulovými chipsy a zalijeme zálivkou.  






You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images