ZAPEČENÉ PENNE S LILKEM, PARMAZÁNEM A RAJČATY

Vzpomínám si na dobu, kdy jsme s Františkem spolu začali bydlet a na ty naše společné začátky v kuchyni. Tehdy jsme vařením netrávili m...


Vzpomínám si na dobu, kdy jsme s Františkem spolu začali bydlet a na ty naše společné začátky v kuchyni. Tehdy jsme vařením netrávili mnoho času a tak naše společné večeře často doprovázely těstoviny na nejrůznější způsoby. Těstoviny jsou totiž skvělou variantou pro přípravu rychlého jídla z pár základních surovin, které vždy nalezneme v ledničce a pokaždé vykouzlí skvělou kombinaci chutí, kterou si velmi rychle zamilujeme. 

Naše nedávná zastávka v Římě nás vrátila do dob, kdy u nás italská kuchyně hrála prim a my si uvědomili, že ji v poslední době už nevaříme tolik co dříve. Dnes jsme se tak vrátili do vzpomínky na příjemné odpoledne v prosluněném Římě a k nedělnímu obědu si připravili chutné penne s vůní Itálie. 


Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 1 hodina

  • 15 minut příprava lilků,
  • 10 minut příprava rajčatové směsi,
  • 10 minut vaření těstovin,
  • 5 minut vrstvení pokrmu,
  • 30 minut pečení.
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 750 g těstovin (my zvolili penne figale),
  • 1 lilek,
  • 1 cuketa,
  • 600 g krájených loupaných rajčat,
  • 2 mozzarely,
  • 100 g parmazánu,
  • 1 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 lžíce sušeného oregana,
  • 2 větvičky bazalky,
  • sůl,
  • olivový olej.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Lilek a cuketu nakrájíme na 0,5 cm tlusté plátky a mozzarelu na velmi tenké plátky.
  2. Na pánvi rozehřejme trochu oleje a plátky lilku a cukety na něm z obou stran orestujeme (cca 2 minuty z každé strany).
  3. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente.
  4. Než se těstoviny uvaří připravíme si rajčatovou směs. Na troše olivového oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme prolisované stroužky česneku a jemně je orestujeme. Poté směs zalijeme krájenými rajčaty a necháme 5 minut probublávat při střední teplotě. Rajčatovou směs dochutíme oreganem, bazalkou a solí a vše necháme ještě 2 minuty povařit.
  5. Těstoviny zcedíme a můžeme přejít k finálnímu vrstvení.
  6. Zapékací formu vymažeme máslem. Na dno nasypeme polovinu těstovin. Těstoviny zalijeme polovinou rajčatové směsi, na směs poklademe polovinu orestovaných plátků lilku a cukety, na ně jednu nakrájenou mozzarelu a vše jemně posypeme strouhaným parmazánem a opět pokračujeme ve stejném pořadí. Tedy další vrstvou bude zbytek těstovin, na ně rajčatová směs, na ní lilky s cuketou, dále mozzarela a na vrch vše poprášíme pořádnou vrstvou parmazánu.
  7. Připravený pokrm dáme zapéct do trouby na 180 °C na 30 minut, nebo tak dlouho, dokud se sýr na vrchu nerozteče a pokrm nezezlátne.




You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images