STRAPATSADA

Otevírám vyjedenou ledničku a marně si lámu hlavu nad tím, co budeme dnes se Štěpánem jíst. V tom pracovním kolotoči jsem úplně zapomněl...


Otevírám vyjedenou ledničku a marně si lámu hlavu nad tím, co budeme dnes se Štěpánem jíst. V tom pracovním kolotoči jsem úplně zapomněla dojít nakoupit! 

V šuplíku se krčí posledních pár rajčat, v přihrádce ve dveřích plato domácích vajíček a několik druhů sýra.  Co teď! Že by zase frittata nebo snad rajčatový quiche? Při pohledu na balkón plný bylinek se však ve vzpomínkách ocitám u malebného kostelíka na bájném ostrově Santorini, kde stařičké babičky zušlechťovaly svou zahrádku plnou čerstvých bylin. Mé vzpomínky mě tak opět zavádějí do Řecka a myšlenka na něj mi v hlavě rodí vzpomínku na řecká míchaná vejce strapatsada. Tak jednoduché a přesto naprosto delikátní jídlo, které jsem si zde kdysi tolik zamilovala.

Přeneste se se mnou dnes na ostrovy jižní Evropy do krásného prosluněného Řecka a vychutnejte si s námi bylinkami provoněná míchaná vejce tak, jak je dělají Řekové. Uvidíte, že vám tato malá změna přijde k chuti.  


Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 30 minut
  • 10 minut příprava surovin,
  • 20 minut příprava pokrmu.
Co budete potřebovat (pro 2 osoby):
  • 3 rajčata,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 5 vajec,
  • 70 g sýru feta,
  • 1 lžička římského kmínu,
  • 1 lžička papriky,
  • 3 snítky oregana,
  • hrst sekané petrželky,
  • sůl,
  • olivový olej.
Postup:
  • Cibuli očistíme a nakrájíme ji na drobno.
  • Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a cibulku na něm necháme zesklovatět. Přidáme prolisované česneky a jemně je orestujeme.
  • Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle. Strouháme je od špičky po bubák. Ostrouháme tak celou dužinu bez slupky. Nastrouhaná rajčata i se šťávou přidáme do pánve, přisypeme římský kmín, papriku, nasekané oregano a vše pěkně promícháme. Směs necháme 5 minut probublávat.
  • Vajíčka vyklepneme do misky, dle chuti je osolíme a vidličkou rozkvedláme. Vajíčka přilijeme k zelenině do pánve a 2-3 minuty je promícháváme.
  • Míchaná vajíčka odstavíme z plotny a nadrolíme na ně sýr. Posypeme je sekanou petrželkou a dozdobíme třeba čerstvými rajčaty. Jako přílohu může přidat bagetu, nebo si k nim upéct řecký pita chleba (pita placky si můžete připravit podle receptu ZDE).
Jídlo z jednoho hrnce:
Strapatsatu, kterou budu jíst společně se Štěpánem připravuji v trochu jiném poměru, aby pro něj byla méně výrazná a tedy stravitelnější a zdravější. Pro dětskou verzi tedy používám pouze jeden stroužek česneku, nepoužívám papriku, římského kmínu dávám polovinu a místo fety dávám mozzarelu a nesolím. Seznam surovin pro dětskou verzi je tedy následující:
  • 3 rajčata,
  • 1 cibule,
  • 1 stroužek česneku,
  • 5 vajec,
  • 1/2 lžičky římského kmínu, 
  • 3 snítky oregana,
  • hrst sekané petrželky,
  • sýr mozzarela.
Takto připravenou strapatsatu podávám Štěpánkovy od 1,5 roku. Nyní ve dvou letech mu už občas i tu fetu. 




You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images