JARNÍ FRITTATA S HRÁŠKEM, CUKETOU A MÁTOU

Vždy když nevím, co připravit na rychlou večeři, vzpomenu si na své dětství, kdy mi taťka doma připravoval omeletu ze surovin, které prá...


Vždy když nevím, co připravit na rychlou večeři, vzpomenu si na své dětství, kdy mi taťka doma připravoval omeletu ze surovin, které právě našel v ledničce. Na pánvi osmahl bylinkami doladěný zeleninový základ s cibulí a zalil jej načechranými vajíčky. Pak už je jen přiklopil pokličkou a chvíli před koncem na vejce pokladl plátkový sýr. Stačilo pár minut, aby mi mohl s láskou naservírovat tento rychlý pokrm a ať už jej připravil s čímkoliv, pokaždé jsem se olizovala až za ušima. Jo to byly časy! I teď po těch letech občas připravuji omeletu co dům dal, častěji však experimentuji s tím, co do nich dám. Mnohdy jsou právě odrazem našich vzpomínek z cest a kombinací netradičních chutí. 

Dnes jsem vsadila na vzpomínku na naši poslední dovolenou, kdy jsme během přestupu v Římě narazili na zajímavou kombinaci chutí máty a jarního hrášku a dnes jsem ji tak odrazila v přípravě této italské omelety. 


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 30 minut
  • 5 minut příprava surovin,
  • 10 minut příprava základu na pánvi,
  • 15 minut závěrečná příprava frittaty.
Co budete potřebovat (na jednu frittatu o průměru 26 cm):
  • 1 červená cibule,
  • 1 malá cuketka,
  • 20 lusků hrášku,
  • 2 větvičky máty,
  • 5 vajec,
  • 100 ml mléka,
  • 20 g parmazánu,
  • sůl, 
  • pepř.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme zeleninu na základ frittaty. Hrášky vyloupeme z lusků. Cuketu omyjeme, podélně přepůlíme, každou půlku opět po délce přepůlíme a nakrájíme na malé plátky. Cibuli očistíme, podélně přepůlíme a nakrájíme na plátky.
  2. Na pánvi rozpustíme trochu másla nebo ghí a cibuli na něm necháme zesklovatět. Poté přidáme cuketu a hrášek a zeleninu necháme chvíli restovat. 
  3. Než se zelenina orestuje připravíme si vejce. Do větší misky vyklepneme celá vejce, přidáme mléko, na drobno nakrájenou mátu a dle chuti sůl a pepř. Vše kvedlačkou načechráme a orestovanou zeleninu touto směsí rovnoměrně zalijeme. Frittatu přiklopíme poklicí a necháme ji 10 -15 minut smažit při mírné teplotě.
  4. Po po této době na frittatu nastrouháme parmazán a necháme jej ještě pár minut roztéct, když je frittana na povrchu zatáhlá, máme hotovo.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images