SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 112: PIŠKOTOVÝ BERÁNEK

"Aby tě beránek nepotrkal!" Slyším ve vzpomínkách svoji bavičku při pohledu na naši starou formu na velikonočního beránka a ří...


"Aby tě beránek nepotrkal!" Slyším ve vzpomínkách svoji bavičku při pohledu na naši starou formu na velikonočního beránka a říkám si, že spíše než sobě, bych měla tentokrát nový kabát koupit právě jemu. Je starý, pamatuje toho už hodně a bohužel i pamatuje to jak nám kdysi vypadl z rukou. Tehdy se mu rozbila záda a od té doby se beránek už nedařil upéct tak, jak bylo třeba. Při vyndávání se mu lámala hlava, nedržel balanc a kolikrát i vytekl z formy. Přišel tedy čas poslat ho na odpočinek a vnuknout nové vzpomínky do formy nové. Starému beránkovi jsme našli nové místo na polici, aby dělal parádu a se starým babiččiným receptem začali dělat divy ve formě nové. A  že nám to šlo náramně! První zkouška dopadla na jedničku a my už jen váháme, který z našich tradičních receptů upečeme na Velikonoce. Bude to tento piškotový nebo opět kynutý. No nechme se překvapit, dnes je však volba jasná, předvelikonoční zkoušku jsme věnovali piškotovému beránkovi podle paní Sandtnerové.


Recept podle Sandtnerky:

Suroviny: 250 g cukru, 7 vajec, 1/2 citrónu, vanilka, 300 g krupičkové mouky, 1 hořká mandle.

Prosátý cukr, vejce, žloutky, tlučenou vanilku a strouhanou citrónovou kůru třeme v míse 30 minut. Poté přidáme do utřeného těsta strouhanou hořkou mandli, citrónovou šťávu, z bílků tuhý sníh a prosátou krupičkovou mouku. Formu na beránka vymažeme syrovým máslem, vysypeme strouhanou houskou, těsto do ní rozetřeme a upečeme je v prostředně horké troubě do růžova. Upečeného beránka ozdobíme utřenou bílkovou polevou.

RECEPT PODLE NÁS (postupovali jsme téměř stejně jen upravili poměr surovin)

Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
  • 15 minut příprava těsta,
  • 1 hodina pečení,
  • 15 minut zdobení.
Co budete potřebovat (na jednoho velkého beránka):
  • 250 g polohrubé mouky,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 6 vajec,
  • 1 malý bio citrón,
  • 1 vanilkový lusk,
  • bílá čokoláda na dozdobení.
Postup:
  1. Nejprve si vymažeme formu na beránka máslem a vysypeme ji polohrubou moukou (pokud chcete beránka ozvláštnit, vysypte jej kokosovou moučkou).
  2. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  3. Pět vajec rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme do jedné misky a žloutky do druhé. Ke žloutkům přidáme jedno celé vejce, šťávu z jednoho citronu, zrníčka vanilky a spolu s cukrem je vyšleháme do husté pěny (Šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut.) Poté ve druhé míse vyšleháme bílky do tuha. Vyšlehané bílky přidáme do mísy k žloutkům, přisypeme nastrouhanou citrónovou kůru, mouku a vše velmi opatrně vařečkou nebo stěrkou spojíme dohromady tak, abychom měli krásně nadýchané těsto (Míchejte rychle, ale opatrně, aby Vám těsto neslehlo. Nejlépe tak uděláte, když při míchání budete pomysleně opisovat rukou osmičku.).
  4. Připravené těsto nalijeme do formy na beránka, beránka přiklopíme a dáme jej péct do trouby na 160 °C na 60 minut.
  5. Upečeného beránka necháme ve formě mírně vychladnout a poté jej z formy opatrně vyklopíme. Na závěr jej dozdobíme bílou čokoládou a posypeme moučkovým cukrem.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images