ARGENTINSKÉ LÍVANCE S DULCE DE LECHE

Zakrajuji do posledního lívance, který mi zbývá na talíři a vzpomínám na chuť argentinských dezertů, které jsme zde za ty tři týdny oc...


Zakrajuji do posledního lívance, který mi zbývá na talíři a vzpomínám na chuť argentinských dezertů, které jsme zde za ty tři týdny ochutnali. Na ta rána, kterými nás doprovázel sladký rohlík media luna i na všechny ty odpolední zákusky s poctivou dávkou karamelového krému dulce de leche. Dulce de leche je zde totiž všude. Prodává se ve skleničkách, stejně jako Nutella a je součástí většiny místních dezertů. Každý den se tu tak setkáte s palačinkami plněnými dulce de lechce, alfajores s dulce de leche, muffiny s dulce de leche či celým zástupem dortů s různými variacemi tohoto krému. Dulce de leche je velkou láskou Argentinců a my to zcela chápeme, tento karamelový krém totiž nelze nemilovat!

Dnes jsme si zavzpomínali na naše snídaně v Argentině a připravili si lívance plněné tímto krémem. Přeneste se s námi do krásné země masivních hor, tropického pralesa i temperamentního tanga a připravte si tuto naši sladkou snídani v argentinském stylu i u vás doma.  


Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 20 minut (s přípravou dulce de leche 2,5 hodiny)
  • 2 hodiny příprava dulce de leche,
  • 5 minut příprava těsta,
  • 15 minut smažení lívanců.
Co budete potřebovat (na 10 lívanců):

Na těsto:
  • 2 vejce,
  • 1 lžíce cukru,
  • 1 lžíce rozpuštěného másla,
  • 100 g hladké mouky,
  • 1 lžička kypřícího prášku.
Na závěrečné dozdobení: 80 g třtinového cukru.

Náplň: Dulce de leche. 

Příprava dulce de leche poměrně zdlouhavá (i když nenáročná) a proto jej Argentinci přímo kupují v lahvičkách. U nás lze tuto pochoutku zcela totožně nahradit karamelovým Salkem nebo si jej připravit zkaramelizováním mléka a cukru. Já nejraději přistupuji k přípravě dulce de leche z klasického Salka, které nechám zkaramelizovat (Do kastrolku nalijeme vodu, kterou necháme mírně zahřívat a do ní vložíme zavřenou konzervu Salka. Salko necháme karamelizovat 2 hodiny a poté jej necháme zcela vychladnout.)

Postup:
  1. Vajíčka rozdělíme do dvou misek. Do jedné zvlášť vložíme zvlášť bílky a do druhé zvlášť žloutky. Ke žloutkům přidáme cukr a rozpuštěné máslo a ručním mixérem je vyšleháme do světlé nadýchané pěny. Mouku promícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji do velké mísy. K moučné směsi přidáme vyšlehané žloutky a oboje opět vyšleháme opět ručním mixérem do hladké pěny. Na závěr vyšleháme bílky v pevný tuhý sníh a jemně jej zamícháme do těsta, které máme ve velké míse.
  2. Na varné desce necháme rozehřát lívanečník a těsto do něj v tenké vrstvě naneseme, poté na něj lžičkou naneseme trochu dulce de leche a přikryjeme jej další vrstvou těsta. Lívance necháme 2 minutky prohřát a poté je obrátíme a opečeme i z druhé strany (stáčí jen pár minut, nenechávejte je na pánvi příliš dlouho, aby vám krém nevytekl). Takto pokračujeme i se zbytkem těsta, dokud jej všechno nesděláme.
  3. Když jsou lívance hotové, připravíme si na velké pánvi karamel tak, že třtinový cukr rovnoměrně rozprostřeme na pánvi a pánev necháme mírně zahřívat. Když se začne cukr roztékat, položíme na pánev připravené lívance a cukr necháme ještě chvíli rozpouštět (Trvá to jen 2-3 minutky, tak dávejte pozor ať se Vám karamel nepřipálí, připálením by zhořknul).
  4. Hotové lívance navrstvíme na sebe a dle potřeby je dozdobíme. My jsme je dozdobili zbylým karamelem a čerstvými krvavými pomeranči, které jsme vyfiletovali a přelili šťávou z nich.



You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images