LOUPÁKY

Loupáky jsou pečivem mých studentských let. Vracejí mě totiž do vzpomínek na mé cesty do školy, kdy jsem míjela tehdy největší liberecko...


Loupáky jsou pečivem mých studentských let. Vracejí mě totiž do vzpomínek na mé cesty do školy, kdy jsem míjela tehdy největší libereckou pekárnu a ve vší té spleti nejrůznějších koláčků, šátečků a chlebíčků pokaždé nakoupila pouze pytlík asi pěti loupáků. Chodila jsem tehdy na Ekonomickou fakultu a zatímco si všichni kupovali na svačinu bagety, já ujížděla na loupácích. Strašně mi tehdy chutnaly a jako správný student Ekonomky jsem ocenila i to, že byly ekonomicky výhodné. Byla to nejlevnější svačina v pekárně a přitom předvedla největší parádu. Dnes už do školy nechodím, čas od času si však na svá studentská léta zavzpomínám čerstvým loupákem k snídani, který jsem tentokrát nekoupila ve vedlejší pekárně, jako tomu bylo několik let předtím, ale sama jsem si je s láskou upekla v pohodlí domova. 


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 3 hodiny 30 minut
  • 10 minut příprava těsta,
  • 3 hodiny celkové kynutí těsta,
  • 20 příprava loupáků.
Co budete potřebovat (na 12 loupáků):
  • 500 g hladké špaldové mouky,
  • 225 ml plnotučného mléka,
  • 1 žloutek + 1 vajíčko na potření,
  • 60 g sádla,
  • 60 g cukru s pravou vanilkou,
  • 1 sáček sušeného droždí,
  • špetka soli,
  • mák na posypání.
Postup:
  1. Ve velké míse promícháme mouku se sušeným droždím. Uprostřed mouky uděláme důlek, po okrajích nasypeme sůl a do důlku nalijeme vlažné mléko (Mléko musí být vlažné ne horké, horké mléko by zabilo kvasnice a těsto by pak nevykynulo.). Přidáme sádlo, cukr a žloutek. Vše vařečkou promícháme a poté vysypeme na vál a ručně zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Pokud máte kuchyňského robota, nechte práci na něm, bude to rychlejší a snadnější. Zpracované těsto vložte zpět do mísy, přikryjte jej fresh folií a nechte jej kynout 2 hodiny (Schovejte třeba těsto pod peřinu, aby bylo v příjemném teple, uvidíte jak pěkně nakyne.).
  2. Dva plechy si vyložíme pečícím papírem.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme asi 3 mm silnou kulatou placku. Každou placku rozřízneme jako pizzu na 6 dílů a každý díl smotáme do tvaru loupáku. Před motáním každý díl mírně povytáhneme, aby se zakulatily špičky a rohy loupáku založíme (Konce tak budou kulatější a zespodu vám nebude čouhat špičatý cíp.) Těsto zespoda nahoru srolujeme, konce mírně zatočíme a loupák přeneseme na plech. Takto připravené loupáky  přikryjeme fresh folií a necháme je 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.
  4. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  5. Vykynuté loupáky potřeme vyšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem.
  6. Loupáky pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Děkuji moc za recept :o)
    Loupáky jsem měla ráda už jako malá. Občas si je ráda koupím, ale už nejsou to co bývaly.
    Akorát do kynutých těsto používám raději čerstvé vážené droždí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano máte naprostou pravdu, právě proto si je děláme doma :). Sušené droždí lze samozřejmě nahradit i tím čerstvým, záleží jak kdo je zvyklý. ;)

      Vymazat
  2. Vypadaji nadherne! Mohu sadlo nahradit maslem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžete, jen s tím sádlem jsou ještě o něco lepší :)

      Vymazat

Flickr Images