ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ SE SLANÝM KARAMELEM

Výlohy obchodů se opět po roce zaplnily srdíčky a amorky aby nám znovu připomněly, že se přiblížil svátek svatého Valentýna a já ...



Výlohy obchodů se opět po roce zaplnily srdíčky a amorky aby nám znovu připomněly, že se přiblížil svátek svatého Valentýna a já si tak říkám, že ač existuje mnoho odpůrců tohoto amerického svátku, mě je tato atmosféra vlastně tak nějak příjemná. Květinářství praskají ve švech svěžími květinami, kina nabízí širokou škálu romantických filmů, v rádiu se zvyšuje četnost hraní zamilovaných písní a nejedno bistro ladí svá zamilovaná menu do posledního detailu. Vždy jsem zvědavá jaký zamilovaný donát zase potkám na cestách v naší milované donáterii, nebo to s jakými meníčky přijdou místní restaurace. Ano, myslím že je krásné oslavit lásku v této romantické atmosféře a proto i já přicházím se svou troškou do mlýna, abych ji podtrhla i u nás doma. Přicházím s tímto sladkým koláčem plným lásky, čokolády, slaného karamelu a lískových ořechů. Co na něj říkáte? A jak vůbec vnímáte tento svátek vy?




Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut + 2 hodiny odležení
  • 15 minut příprava těsta,
  • 1 hodina odležení těsta,
  • 15 minut pečení koláče,
  • 30 minut příprava karamelu,
  • 10 minut příprava ganache,
  • 10 minut závěrečné zdobení.
Co budete potřebovat (na 1 koláč o průměru 25 cm):

Na těsto:
  • 200 g hladké mouky,
  • 10 g kakaa,
  • 140 g másla,
  • 30 g cukru,
  • 80 ml studené vody.
Na karamelovou vrstvu:
  • 1 salko (397 g),
  • 100 ml smetany na šlehání,
  • 350 g cukru,
  • 100 g másla,
  • 1 rovná lžička soli.
Na ganache:
  • 100 ml smetany na šlehání,
  • 150 g hořké čokolády.
200 g lískových ořechů na dozdobení.

Postup:
  1. Nejprve si připravíme těsto na koláč. Do větší misky nasypeme mouku, cukr a kakao a vše pečlivě promícháme. Poté přidáme na tenké plátky nakrájené máslo a studenou vodu (Voda musí být studená, jelikož v těstě je velký poměr másla, které by díky teplé vodě rychle měklo a s těstem by se pak špatně pracovalo). Prsty  máslo nejprve jemně zapracováváme do moučné směsi a poté celou rukou vypracujeme kompaktní, hladké těsto. S těstem pracujeme rychle, aby se nezačalo lepit. Zpracované těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme jej 1 hodinu v lednici odležet.
  2. Těsto vyndáme z ledničky a necháme jej přijmout pokojovou teplotu. Mezitím si dáme předehřívat troubu na 180 °C.
  3. Těsto vyválíme do kulatého tvaru na cca 3 mm silně. Poté jej přeneseme do koláčové formy a těsto zarovnáme. Dno těsta vidličkou propícháme, aby se nám nevzdulo a dáme jej na 15 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C.
  4. Nyní si připravíme karamelovou vrstvu. Do většího rendlíku s nepřilnavým dnem nasypeme cukr, sůl, přidáme salko a smetanu a vše promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a necháme ji cca půl hodiny karamelizovat. Od směsi nedocházejte a stále ji míchejte, aby se vám nepřipálila. Když je směs hezky karamelově hnědá, voňavá a hustá jako kaše odstavíme ji a zamícháme do ni máslo. Takto připravenou směs nalijeme na upečený koláč a dáme ji do chladna odpočinout.
  5. Než karamelová vrstva odchladne připravíme si čokoládovou vrstvu. Čokoládu nalámeme na menší kousku. Do čistého rendlíku po karamelu nalijeme smetanu a na plotně ji dáme zahřívat. Těsně předtím, než se začne smetana vařit ji odstavíme a kvedlačkou do ní zamícháme čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká čokoládová směs. Směs nalijeme na karamelovou vrstvu a rovnoměrně ji rozprostřeme.
  6. Na závěr koláč dozdobíme mírně nakrájenými ořechy a koláč necháme alespoň  hodinu v chladnu zatuhnout.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, to salko pouzivate jiz zkaramelizovane nebo ne? Dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v tomto receptu používáme klasické salko, které se během procesu přípravy zkaramelizuje ;).

      Vymazat

Flickr Images