ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK S PEČENÝMI HRUŠKAMI

Říká se, že ty nejlepší věci vznikají náhodou a já tomu začínám pomalu i věřit. Sice nejsem tím, kdo by na náhody věřil, ba naopak si my...


Říká se, že ty nejlepší věci vznikají náhodou a já tomu začínám pomalu i věřit. Sice nejsem tím, kdo by na náhody věřil, ba naopak si myslím, že vše v našem životě má nějaký důvod, ale pokud se to týká kuchyně, jsem ochotná na náhodu věřit! Vždyť ne jeden slavný dezert vznikl náhodou či malou nehodou? A stejnou náhodou vznikl i tento náš, ne sice slavný, ale i přesto velmi chutný hruškový moučník! Ochutnáte ho s námi?


Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 50 minut

  • 5 minut příprava čokolády,
  • 5 minut příprava hrušek,
  • 10 minut příprava těsta,
  • 30 minut pečení.
Co budete potřebovat (na jednu menší hranatou formu):
  • 100 g změklého másla,
  • 80 g třtinového cukru,
  • 270 g hladké špaldové mouky,
  • 25 g kakaa holandského typu,
  • 50 g hořké čokolády,
  • 2 vejce,
  • 200 ml podmáslí,
  • 3 velké zralé hrušky,
  • kypřící prášek do pečiva.
Postup:
  1. Hranatou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  2. Hrušky omyjeme, nožem jim vyřízneme bubáka i jadřinec a na chvíli je odložíme stranou. 
  3. Troubu dáme předehřívat na 180 °C na horkovzduch.
  4. V míse si promícháme mouku, kakao a kypřící prášek.
  5. Poté si na plotně ve vodní lázni rozpustíme čokoládu (Do většího rendlíku nalijeme vodu a do ní ponoříme menší rendlík, ve kterém čokoládu rozehřejeme. Voda musí vařit pouze mírně a nesmí se dostat do čokolády, jinak by se čokoláda sdrcla).
  6. Nyní si v jiné míse (nejlépe v robotu) utřeme máslo s cukrem do bílé pěny, poté do směsi zašleháme postupně jedno vejce po druhém a když jsou obě vejce zašlehaná, zašleháváme střídavě moučnou směs a podmáslí, dokud nezískáme hladké, mírně tekuté těsto. 
  7. Připraveným těstem naplníme vydlabané hrušky a zbytek těsta nalijeme do formy. Těsto rovnoměrně rozprostřeme a poté do něj ponoříme hrušky.
  8. Moučník pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Poté provedeme test špejlí (když zajedete do těsta špejlí a vyndáte ji, musí zůstat suchá) a když je test v pořádku, moučník můžeme z trouby vyndat. Ve formě jej necháme do úplného vychladnutí.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Hodně podobný moučník jsem nedávno dělala a byl naprosto skvělý :-)
    Hlavně ten efekt s hruškami !

    OdpovědětVymazat

Flickr Images