POLSKÝ BIGOS

Podzim už o sobě dává vědět a tak se hned první podzimní víkend nesl v duchu zamračené oblohy, sychrava a nízkých teplot a já si tak při...


Podzim už o sobě dává vědět a tak se hned první podzimní víkend nesl v duchu zamračené oblohy, sychrava a nízkých teplot a já si tak při pohledu z okna říkám, že jsme si snad nemohli na přípravu tohoto pokrmu vybrat lepší den, než je ten dnešní. Dnes jsme si totiž na první podzimní neděli připravili královské jídlo bigos. 

Bigos je takový kotlík plný masa, gulášového koření a šťavnatého zelí, který svými surovinami připomíná maďarský segedín, je však ještě o něco lepší! Pokud jej navíc připravíte z vysoké zvěře, pozvednete toto jídlo ještě o něco víš a zároveň se tak ještě více přiblížíte originálu, který se podával již v dobách polského krále Vladislava II. Jagella. Tento král jej totiž podával na jím pořádaných lovech a přinesl tak do polské kuchyně jedno z nejchutnějších polských jídel, které jsem si u našich sousedů velice oblíbili. 


Náročnost: Nízká náročnost

Doby přípravy: 1 hodina 30 minut
  • 20 minut příprava surovin,
  • 1 hodina dušení surovin,
  • 10 minut ostatní vaření a dochucení.

Co budete potřebovat (4 porce):
  • 200 g hovězího masa,
  • 200 g vepřového masa,
  • 1 papriková klobása,
  • 200 g čerstvého zelí,
  • 200 g kysaného zelí,
  • 50 g sušených hub,
  • 1 cibule,
  • 1 rajský protlak,
  • 1 lžíce sádla,
  • 1 bobkový list,
  • 2 kuličky nového koření,
  • sůl.

Postup:
  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Cibuli nakrájíme na jemno, čerstvé zelí nakrouháme, maso nakrájíme na větší kostky, klobásu na kolečka a sušené houby namočíme do vody.
  2. Ve větším hrnci rozpustíme lžíci sádla, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Poté přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, zlehka ji opečeme a přidáme čerstvé zelí. Chvíli vše propékáme a pak přidáme připravené maso, které necháme zatáhnout. Když je maso se všech stran zatažené podlijeme ho trochou vody, přidáme bobkový list a nové koření a směs necháme pod poklicí dusit asi 30 minut.
  3. Po půl hodině dušení přidáme kysané zelí, namočené houby, rajský protlak a pokud je  to potřeba tak i trochu vody (bigos není gulášem a tudíž by tento pokrm měl mít co nejméně tekutiny). Směs promícháme a necháme ji dusit opět dalších 30 minut.
  4. Na závěr bigos ochutnáme a dle potřeby jej dochutíme solí. Podáváme jej s čerstvým chlebem.   



You Might Also Like

2 komentářů

Flickr Images