GAZPACHO CATALAN

Gazpacho je přesně tím jídlem, které podle mě skvěle vystihuje pojem sezónní záležitost. Sama si totiž nedokáži představit, že bych si t...


Gazpacho je přesně tím jídlem, které podle mě skvěle vystihuje pojem sezónní záležitost. Sama si totiž nedokáži představit, že bych si tuto osvěžující polévku dokázala v zimě vychutnat stejně tak dobře, jako v horkém parném létě a tak stejně jako v létě nemám chuť na svíčkovou se šesti, v zimě si nejspíš nepřipravím gazpacho. Je to logické, i přesto však musím konstatovat, že jsem si na tuto španělskou polévku během roku několikrát vzpomněla a těšila se, až přijdou ta nesnesitelná vedra, která mi připomenou léto v Katalánsku a opět tak zatoužím ochutnat tuto ryze letní záležitost!


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 35 minut
  • 10 minut práce s rajčaty,
  • 10 minut příprava ostatních surovin,
  • 5 minut celkové mixování,
  • 5 minut odstátí polévky,
  • 5 minut cezení.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • 8 rajčat,
  • 1 menší okurka,
  • 1 červená paprika,
  • 2 šalotky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 400 ml vody,
  • 150 ml olivového oleje,
  • 50 ml jablečného octa,
  • 200 g strouhanky,
  • kajenský pepř,
  • sůl.
Jako přílohu jsme zvolili ciabattu. Recept na ni naleznete ZDE.

Postup:
  1. Jako první si připravíme rajčata. (Na tento recept je nejlepší použít doma vypěstovaná nebo od farmáře koupená rajčata, která jsou krásně prosluněná, voňavá a díky nim pak polívka dostane svou typickou chuť, pokud taková rajčata nemáte, je lepší použít rajčata v konzervě.). Rajčata omyjeme, na vrchu jim nařízneme křížek a na 4 minuty je vložíme do rendlíku s vroucí vodou. Rendlík přiklopíme pokličkou a rajčata v něm necháme chvíli vařit. Poté vodu zcedíme a rajčata necháme mírně vychladnout.
  2. Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Paprice vyřízneme jadřinec, očistíme ji od semínek a nakrájíme ji na kostky. Šalotky oloupeme a dvakrát je přepůlíme. Česnek očistíme a prolisujeme. Všechny tyto suroviny vložíme do mixéru.
  3. Odchladlá rajčata oloupeme a nakrájíme je na čtvrtiny. Vložíme je do mixéru, přidáme vodu, ocet a olej a vše rozmixujeme tak abychom dostali co nejhladší konzistenci.
  4. Do rozmixované směsi přidáme strouhanku, zamícháme ji do polévky a necháme ji 5 minut odležet, aby řádně nasákla vlhkost. Po uplynutí této doby polévku znovu promixujeme a dochutíme ji solí a pepřem.
  5. Umixovanou polévku přecedíme přes sítko a buď ji rovnou podáváme nebo ji necháme ještě půl hodiny vychladit v lednici. Polévku podáváme dozdobenou například čerstvými rajčaty a okurkou, zakápnutou olivovým olejem a jako přílohu k ní přiložíme jemně opečenou bagetu.



You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images