ANGLICKÝ ROASTBEEF

Vždy když se venku začne oteplovat a pomalu začíná přicházet léto, začnu mít toto období spojené s častějším setkávání s přáteli, které ...


Vždy když se venku začne oteplovat a pomalu začíná přicházet léto, začnu mít toto období spojené s častějším setkávání s přáteli, které trávíme na venkovní terásce s chladným drinkem a pořádnou porcí dobrého jídla. Do noci pak vzpomínáme na staré příhody a rozebíráme aktuální rodinné i politické situace. Mám tyto večery ráda a pokaždé když očekávám krásný teplý večer, obvoláváme přátele a chystáme se na příjemné chvíle s našimi nejbližšími. 

Léto je pro taková setkání jak dělané a stejně tak je dělané i pro grilování. U nás však teď grilování příliš nefrčí. Ne že bychom ho neměli rádi, ba naopak grilování milujeme, ale v novém domově nám nějak není přáno. Jednou se nám totiž naším kouřícím grilem podařilo zamořil sousedův byt a my dostali vyčiněno tolik, že ještě nyní nám tato situace není lhostejná. Proto jsme tentokrát místo přípravy pochoutek na grilu raději zvolili přípravu tradičního anglického roastbeefu, který potěší ne jednoho jedlíka a ozvláštní příjemné setkání s přáteli.


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

  • 15 minut příprava surovin, 
  • 5 minut restování masa,
  • 10 minut restování zeleniny, 
  • 50 minut pečení,
  • 10 minut finální příprava omáčky.
Co budete potřebovat (4 porce):
  • 800 g nízkého roštěnce, 
  • 5 lžic olivového oleje,
  • 2 lžíce dijonské hořčice,
  • 1 lžíce hořčičných semínek, 
  • 200 g mrkve,
  • 200 g petržele,
  • 1 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 3 snítky rozmarýnu, 
  • pepř,
  • sůl.
Postup:

  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Hovězí maso si očistíme a svážeme  jej provázkem, aby během pečení drželo tvar. Zeleninu, cibuli a česnek si očistíme a nakrájíme na větší kousky, na kterých budeme maso péct v troubě. Brambory očistíme kartáčkem a nakrájíme je na čtvrtky.
  2. Brambory rozložíme na pečící plech, jemně je polijeme olejem, osolíme je a rukou promícháme. Takto přichystané brambory pečeme pod grilem v troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Brambory lze péci i současně s roastbeefem (50 minut na 140 °C).
  3. Nakrájenou zeleninu orestujeme na pánvi tak, aby dostala mírně zlatavou barvu. Takto připravenou zeleninu vložíme na pekáč a na ni položíme čerstvý rozmarýn. 
  4. Roštěnec osolíme, opepříme, potřeme olejem a zprudka orestujeme na pánvi (asi 1 minutu z každé strany). Maso položíme na připravenou zeleninu, potřeme ho dijonskou hořčicí smíchanou s hořčičnými semínky. Do pekáče přidáme kousek masa a dáme jej péci do trouby.
  5. Maso pečeme  v troubě předehřáté na 140°C. Teplotu masa kontrolujeme teploměrem, dokud nemá střed masa 50-55°C. Pokud máte troubu s pečícím senzorem, použijte k určení teploty pečící sondu. Značně Vám to ulehčí práci, protože nebudete muset neustále lézt do trouby a předejdete tak zbytečnému větrání.  
  6. Upečené maso vyndáme z trouby na prkénko, zbavíme jej provázku a následně nakrájíme na tenké plátky. 
  7. Rozmarýn vyndáme z pekáče a zbylou zeleninu rozmixujeme dohladka tak aby nám vznikla středně hustá omáčka. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji trochou horké vody.  
  8. Roastbeef podáváme nakrájený na jemné plátky rozložený na pekáči nebo prkénku, obložený pečený bramborami spolu s v omáčníku naservírovanou omáčkou z kořenové zeleniny. 








You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tak tohle vypadá naprosto božsky. Ocitla jsem se asi v jiném ráji. :)

    OdpovědětVymazat

Flickr Images