FISH CURRY

Je to už pár týdnů, co jsme se vrátili domů z naší dovolené na Maledivách a já se stále nemohu zbavit té příjemné chuti curry, která mi ...


Je to už pár týdnů, co jsme se vrátili domů z naší dovolené na Maledivách a já se stále nemohu zbavit té příjemné chuti curry, která mi v hlavě utkvěla natolik, že ji stále cítím na jazyku. Jedinečná kombinace kokosového mléka, pikantní směsi curry koření a lahodného tuňáka nás totiž na Maledivách okouzlila snad více, než v jiných zemích Asie a my si tak na ní na Maledivách pochutnávali téměř každý den. Fish curry jsme ochutnali snad na tisíc způsobů a z těch všech chutí vybrali to, které nám chutnalo nejvíce. S místním kuchařem jsme pak tento recept prodiskutovali a doma si jej přizpůsobili našim podmínkám. Dnes Vám tak přinášíme recept na tradiční maledivské fish curry, které si zamilujete i vy.


FISH CURRY

Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 30 minut

  • 10 minut příprava surovin,
  • 20 minut vaření.
Co budete potřebovat (4 porce):

  • 1/2 kg čerstvého tuňáka,
  • 1 velká červená cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • 15 g čerstvého zázvoru,
  • 500 ml kokosového mléka,
  • 1/2 lžičky černého pepře,
  • 1 a 1/2 lžičky fish curry (římský kmín, kurkuma, badyán, sušený zázvor, chilli),
  • 1/2 lžičky kurkumy,
  • 1 lžíce rajčatového protlaku,
  • sůl.
Postup:

  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Tuňáka zbavíme kůže a nakrájíme ho na menší, stejně velké kousky (cca 3 x 3 cm). Cibuli nakrájíme na jemno, česnek utřeme a zázvor očistíme a nakrájíme jej na drobné kostičky.
  2. Na pánvi na oleji necháme zesklovatět cibulku, poté přidáme česnek a zázvor. Vše promícháme a poté přidáme nakrájenou rybu, kterou spolu se směsí mírně orestujeme. Když se tuňák zatáhne, přidáme k němu rajčatový protlak a veškeré koření. Opět vše promícháme.
  3. Rybu provoněnou kořením zalijeme kokosovým mlékem, dle potřeby pokrm osolíme a při mírné teplotě jej dusíme 15 minut. 
  4. Fish curry podáváme posypané čerstvým koriandrem a přikusujeme k němu chléb roshi.
Pokud se Vám poštěstí získat curry lístky použijte je do tohoto receptu, docílíte tak ještě větší autentičnosti. My si pár větviček přivezli s sebou domů a zamrazili je. Do tohoto receptu použijte 4 lístky, které jako první nechejte provonět na pánvi na oleji, poté postupujte podle receptu a na závěr před podáváním pokrmu je z jídla vyndejte.








ROSHI

Náročnost: Středně náročné

Doba přípravy: 60 minut

Co budete potřebovat:

  • 570 g hladké mouky,
  • 270 ml teplé vody,
  • 15 ml rostlinného oleje,
  • 1 lžička soli.
Postup:

  1. Do velké mísy nasypeme mouku a sůl a obě suroviny pečlivě promícháme. 
  2. Dále přidáme olej a opět směs promícháme. Poté postupně přidáme vodu a zapracujeme ji do směsi tak, aby nám vzniklo hladké pružné těsto. Pokud máte kuchyňského robota, tuto práci hravě odvede za vás.
  3. Těsto rozdělíme na 16 stejných dílů. Z každého dílu vypracujeme kuličku, kterou následně válečkem vyválíme na velmi tenkou cca 2 mm vysokou placku.
  4. Placky pečeme zprudka na ploché pánvi 1 minutu z každé strany. 


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images