FIHUNU MAS

Pro každou kuchyni je typické to, v jakých zeměpisných podmínkách se nachází, a tak není divu, že jsou ostrovní státy díky umístění v m...


Pro každou kuchyni je typické to, v jakých zeměpisných podmínkách se nachází, a tak není divu, že jsou ostrovní státy díky umístění v moři nebo oceánu vyhlášeny svojí chutnou úpravou ryb. Pro Maledivy toto platí dvojnásob! Maledivské pokrmy plné ryb jsou prostě pohádkou na jazyku a my si ji nechceme nechat upřít ani v našich podmínkách. Musím však říci, že i přestože není v dnešní době problém u nás sehnat pro naši kulturu netypické potraviny, stejně se čas od času s tímto problémem setkávám a to hlavně u ryb. Sehnat totiž takové chňapala, který je pro maledivský pokrm fihunu mas typický, nebyl jednoduchý úkol. Ať jsem dělala co jsme mohla, nikde nebyl k dostání. Pokud na něj tedy někdy někde narazíte, určitě po něm chňapněte, nebudete totiž litovat. A pokud jej nikde neseženete použijte například zubatce. Když jsem totiž chňapala nesehnala ani v Makru, kde jej dříve mívali, nechala jsem si tu alespoň poradit a na doporučení objednala zubatce, který je chňapalovi velmi podobný a na tento pokrm se tedy také skvěle hodí.


Náročnost: Středně náročné (pokud koupíte již očištěnou a vykuchanou rybu nenáročné)


Doba přípravy: 50 minut

  • 20 minut očištění a vykuchání ryby,
  • 10 minut příprava marinády,
  • 5 minut naložení ryby,
  • 15 minut grilování ryby.
Co budete potřebovat (pro 5 osob):
  • 2 kg ryby v celku (na Maledivách se tradičně pro tento pokrm používá chňapal, my použili zubatce, který je chňapalovy podobný) 
  • 4 šalotky,
  • 3 stroužky česneku,
  • 8 lístků kari,
  • 1 lžička curry (římský kmín, kurkuma, badyán, sušený zázvor, chilli),
  • 1 lžička pepře,
  • 1 lžička chilli,
  • 1 lžíce oleje,
  • sůl.
Postup:
  1. Rybu nejprve očistíme. Omyjeme ji ve vodě, utěrkou ji osušíme a nožem pečlivě oškrábeme všechny šupiny proti směru jejich růstu. Nyní rybu vykucháme. Od zadečku až po krk ji podélně zespoda prořízneme kůži. Neřezejte příliš hluboko, abyste neprořízli vnitřnosti. Rybu otevřeme a rukou jí opatrně vytrhneme všechny vnitřnosti. Je potřeba vnitřnosti vyndat opatrně, abyste neprotrhli žluč, ryba by pak zhořkla a nebyla by k snědku. Očištěnou rybu ještě jednou propláchneme a osušíme.
  2. Na bocích rybě nařízneme v několika řadách diagonálně kůži. 
  3. Nyní si připravíme marinádu. Šalotky a česnek očistíme a přepůlíme je. Poté je dáme do misky, přidáme lísky kari, koření a lžíci oleje. Vše dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem a touto marinádou potřeme oba boky ryby. Pěkně ji zatřeme i do všech nařezaných spár, aby koření při grilování prostoupilo do celé ryby.
  4. Naloženou rybu položíme na rozpálený gril a z každé strany ji grilujeme cca 7 minut. Ryby jsou velmi křehké a tak dejte pozor, aby se Vám při grilování velká ryba nerozpadla, proto jsme z tohoto důvodu přidali do receptu olej, který v původním receptu není, ryba se totiž pak tolik nepřichytává ke grilovací mřížce. Dobré je taky si na rybu opatřit grilovací rošt na ryby, do kterého se ryba zavře a lépe se tak otáčí.








You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images