TOUSTOVÝ CHLÉB

Dobrá snídaně dělá dobrý den a naši snídani dělá dobrou pěkně vypečený toustový chléb... Ani nevím, kdy se tomu tak tak stalo, ale už v ...


Dobrá snídaně dělá dobrý den a naši snídani dělá dobrou pěkně vypečený toustový chléb... Ani nevím, kdy se tomu tak tak stalo, ale už v době, kdy jsem ještě snídávala s rodiči, měla jsem nejraději v toustovači opečený plátek bílého chleba, který jsem si ještě teplý namazala máslem a posypala solí. Byla to nejlepší snídaně, kterou jsem mohla nastartovat nový den a tyto chutě si s sebou nesu napříč světem! Ať už jsme kdekoliv, vždy po něm sáhnu jako první a tak jsem za ty roky ochutnala již mnoho různých tousťáků, ze kterých nejraději vzpomínám na ty, které nás doprovázely při naší cestě po Novém Zélandu. Tyto tousťáky byly totiž tak neskutečně vláčné, voňavé, jemné, nadýchané a oproti naším chlebům byly velké. Po návratu z této cesty jsem tak na kupované chleby zanevřela a začala nám péci doma vlastní toustový chléb, který by se nejlépe vyrovnal této naší chuťové vzpomínce. Jsou tomu již 3 roky, co jsme Nový Zéland navštívili a já si myslím, že jsem konečně vychytala recept, který je naší vzpomínce nejbližší. Dnes Vám ho zde přináším! 


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny 20 minut
  • 15 minut příprava těsta,
  • 1,5 hodiny celková doba kynutí,
  • 10 minut tvarování toustového chleba,
  • 30 minut pečení.

Co budete potřebovat (1 velký bochník cca 25 plátků):
  • 420 ml plnotučného mléka,
  • 675 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 60 g másla,
  • 10 g cukru,
  • 7 g soli,
  • sáček sušeného droždí.

Postup:
  1. Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme mléko, přidáme sušené droždí, cukr, polovinu množství mouky (300 g) a vše umícháme v hladké tekuté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice.
  2. Mezitím si do druhé mísy prosejeme mouku, zamícháme do ní sůl, přidáme vejce a nakrájené máslo a vše promícháme.
  3. Obě směsi spojíme. Nejlépe uděláte, když tekutý kvásek nalijete do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí a nevznikne hladké těsto. Těsto leze vypracovat i na pomoučeném vále rukou.
  4. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.
  5. Vykynuté těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a kratší stranou jej srolujeme. Srolované těsto vložíme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané obdélníkové formy na chlebíček a necháme jej ještě 30 minut kynout.
  6. Troubu dáme předehřívat na 230 °C.
  7. Vykynutý chlebíček pomažeme máslem a pečeme jej 15 minut na 230 °C. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme jej ještě dalších 15 minut.
  8. Upečený toustový chléb necháme vychladnout a poté si jej dopřejeme ke snídani namazaný máslem a posypaný solí nebo si z něj připravíme SANDWICHE.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Mám dotaz na toustovy chléb musí být jen sušené droždí? Nebo mohu dát i čerstvé droždí díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, určitě můžete, jen je potřeba si pohlídat poměr.
      Na toto množství bych použila 35 g čerstvého droždí. ;-)

      Vymazat

Flickr Images