PLJESKAVICA

Vždy když se jaro začne chýlit ke konci a ve vzduchu je cítil letní čas, vzpomínám na naše cesty po Evropě, které jsem vždy touto dobou ...


Vždy když se jaro začne chýlit ke konci a ve vzduchu je cítil letní čas, vzpomínám na naše cesty po Evropě, které jsem vždy touto dobou začínala plánovat. Vždy to byla doba, která ve mě vyvolávala pocit nového dobrodružství a já začínala snít o tom, kam se letos podíváme a jaké ty nově objevené země budou. Před cestou jsem pročetla desítky cestovatelských článků a z knihovny odcházela s náručí plnou cestopisů. Ano, měla jsem toho pokaždé nastudováno hodně a kolikrát si říkala, že již do té země nemusím, vím o ní přeci už všechno! Ale ne, není to pravda, každá země mě totiž vždy v mnohém překvapí a já jsem nadšena kolik nového objevím. 

Ať už se jedná o samotnou atmosféru země, dobrodružné příhody nebo místní kuchyni, pokaždé jsem plná dojmů a na každou zemi tak  v různých obdobích roku ráda vzpomínám. Dnes, když jsem tak seděla na terase a nechávala se ohřívat sluncem, vynořila se mi v hlavě vzpomínka na naši návštěvu koňské šlechty v Lipicích. Možná právě díky tomu, že nás koně nikdy nezlákali k tomu, abychom jim propadli, byla pro nás návštěva této místní kobylárny velmi netradičním a nezapomenutelným zážitkem plným velkých překvapením a hlavně odpolednem plným klidu. Na prohlídce jsme byli brzy ráno a v celém areálu tak nepotkali ani jednoho turistu. To se jen tak nepoštěstí! V klidu jsme si prošli stáje i celý komplex, průvodce se vyptali na vše, co nás zajímalo a na závěr zakotvili v místní restauraci, kde jsme si příjemně pochutnali na tradičním jídle popecena pljeskavica s ajvarem. Dnes jsme si tak naši vzpomínku na Slovinsko dokreslili večeří ve Slovinském stylu. Brambory, které nám tenkrát k pljeskavici naservírovali jsme dnes vyměnili za pitu a prohříváni téměř letním sluncem jsme tak mohli začít přemýšlet nad tím, kam se vydáme za dobrodružstvím příště!  


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 2 hodiny

  • 15 minut příprava těsta,
  • 1,5 hodiny celkové kynutí těsta,
  • 10 minut příprava pit,
  • 15 minut pečení paprik,
  • 5 minut příprava paprikového dipu (ajvaru),
  • 20 minut příprava pljeskavicy,
  • 5 minut plnění pit.
Co budete potřebovat (na 8 kusů):

Na pity:

  • 350 g hladké mouky,
  • 220 ml vody,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžička soli,
  • 1 lžička cukru,
  • sáček sušeného droždí.
Na pljeskavicu:
  • 250 g mletého hovězího,
  • 250 g mletého vepřového,
  • 250 g mletého jehněčího,
  • 1 cibule,
  • 1 lžička pálivé papriky,
  • pepř,
  • sůl.
Na paprikový dip (ajvar):
  • 2 červené papriky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžíce citrónové šťávy.
Dále:
  • 1 červená cibule,
  • 4 naložené kyselé okurky,
  • hlávkový salát.
Postup:
  1. Nejprve si zaděláme těsto na pity. Pokud máte kuchyňský robot, stačí všechny suroviny na pitu vložit do mísy robotu a nechat těsto 5 - 10 minut propracovávat, robot odvede veškerou práci za Vás. Pokud robota nemáte, prosejte si mouku na vál, uprostřed udělejte důlek, do kterého nalijte vodu a olej, přidejte cukr a droždí a sůl rozsypte po okraji mouky. Vidličkou míchejte tekutinu kolem dokola tak, abyste pomalu zapracovávali mouku do ji všechnu nezapracujete. Poté použijte ruce a těsto propracovávejte alespoň 10 minut, dokud nezískáte hladké pružné těsto. Těsto vložte do mísy a nechte jej 1 hodinu kynout.
  2. Troubu dáme předehřívat na 200 °C na program grilování.
  3. Nyní si připravíme pljeskavice. Namleté maso vložte do mísy, přidejte na jemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř a papriku a chvíli maso propracovávejte dokud se hezky nespojí. Masovou směs rozdělte na 8 stejných dílů, ze kterých vypracujte kulaté tenké placky (cca 0,5 cm). Každou placku smažíme na pánvi 3 minuty z každé strany.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, ze kterých vytvarujeme kuličky, které přikryjeme fresh folií a necháme je 15 minut odpočívat.
  5. Papriky omyjeme, položíme je na plech vystlaný pečícím papírem a vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C. V takto vyhřáté troubě grilujeme papriky 15 minut nebo i déle, dokud nezískají černé puchýře. Ogrilované papriky vyndáme z trouby, dáme je do větší mísy, kterou překryjeme fresh folií a necháme je 15 minut zapařit. Po 15 ti minutách papriky oloupeme, vyndáme jim jadřinec, nakrájíme je na menší kousky a spolu s česnekem a citrónovou šťávou je tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme.
  6. Vykynuté kuličky jemně promáčkneme prsty a válečkem je vyválíme na placky vysoké 0,5 cm. Takto připravené pity opět přikryjeme fresh folií a necháme je dalších 15 minut kynout.
  7. Vykynuté pity pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 6 minut (již nepoužíváme program gril, ale například horkovzduch nebo horní a dolní ohřev). Upečené pity vyndáme z trouby na mřížku a necháme je vychladnout.
  8. Vychladlé pity do poloviny rozřízneme jako kapsu, naplníme je paprikovým dipem, listy hlávkového salátu, na plátky nakrájenou okurkou a červenou cibulí a pljeskavicou.








You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images