CHIA PUDING

Mám-li být upřímná, podobné trendy jako jsou chia pudingy nás dlouho míjeli. Je však pravda, že jako food blogeři rádi zkoušíme vše, c...


Mám-li být upřímná, podobné trendy jako jsou chia pudingy nás dlouho míjeli. Je však pravda, že jako food blogeři rádi zkoušíme vše, co je trendy, a tak abychom se sami přesvědčili o tom, zda dané jídlo dostalo svou nálepku populárních jídel oprávněně, vydáváme se občas i do oblastí, do kterých bychom běžně nezabředli a já jsem za to velmi ráda. Sama se tak totiž dozvídám o potravinách více, než kdy dříve a více mě to nutí nad nimi přemýšlet. Třeba taková chia semínka, roky užívaná superpotravina, která má i u nás své místo, mě stále nutí zkoušet nové věci. Ať už jsou to chia bramboráky nebo tento puding, chia semínka patří k naším stálicím, která svou nálepku popularity  dle mého názoru získala oprávněně.



Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 15 minut

  • 5 minut příprava smoothie
  • 5 minut příprava pudingu
  • 5 minut zdobení
Co budete potřebovat (pro 2 osoby):

  • 30 g chia semínek,
  • 200 ml kokosového mléka,
  • 200 g zakysané smetany,
  • 1 mango,
  • 1 banán,
  • 1 kiwi,
  • 10 ostružin,
  • 1 jahoda, 
  • 10 borůvek.
Postup:

  1. Nejprve si připravíme smoothie z manga a banánu.
  2. Nyní si připravíme puding. Do vyšší uzavíratelné nádoby si odvážíme 30 g chia semínek (doporučená denní dávka je 15 g, tudíž pokud připravujeme puding pro dvě osoby, navážíme si jednou tak velkou várku), zalijeme je kokosovým mlékem, nádobu uzavřeme a několikrát pořádně protřepeme. Směs necháme v nádobě 5 minut odstát.
  3. Mezitím si připravíme skleničky, do kterých budeme puding připravovat.
  4. Část odstátého pudingu nalijeme do skleniček. Puding by v této fázi měl již mít rosolovitou, ale přesto tekutou konzistenci. Na puding nalijeme část smoothie, přidáme na kousky nakrájené kiwi a opět nalijeme vrstvu pudingu, na puding opět smoothie a na závěr ještě trochu pudingu.
  5. Takto připravené skleničky přikryjeme víčkem nebo mikrotenovým sáčkem a necháme je 30 minut odležet v ledničce. Pokud chcete dosáhnout ještě lepší chuti, nechte puding odstát do druhého dne.
  6. Druhý den, nebo když je puding dostatečně tuhý, jej dozdobíme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmixovali 3 ostružiny a na závěr i zbylým ovocem.
Pár faktů o chia semínkách:
Ploditelem těchto semínek je šalvěj hispánská, které roste v Jižní Americe, kde byla důležitou potravinou pro Aztéky a Máye. Představuje totiž velké množství antioxidantů, minerálů, proteinů, vápníku a Omega-3 mastných kyselin. Pyšní se velkým množstvím vlákniny, díky kterým jsou schopna nasát až dvanáctinásobek svojí hmotnosti a tak zaručuje pocit sytosti a plnosti. 











You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images