MRKVÁČEK

Dříve, když jsem ještě studovala, chodívala jsem často centrem města a mnohdy přemýšlela o tom, jaké by to asi bylo bydlet v místech, kd...


Dříve, když jsem ještě studovala, chodívala jsem často centrem města a mnohdy přemýšlela o tom, jaké by to asi bylo bydlet v místech, kde má člověk všechno po ruce. Je přeci skvělé když nemusíte každý den dobíhat autobus, protože za chvíli přeci jede další, nebo přemýšlet nad nákupy zahrnující vaření na celý týden, protože kdykoliv se rozhodnu uvařit něco jiného, můžu si nakoupit v supermarketu hned vedle domu. Samozřejmě, že to má své kladné i stinné stránky, ale dokud jsme mladí, proč to nezkusit. Jsem totiž ještě ve věku, kdy mě baví procházet se historickým centrem, posedávat v parcích či v kavárnách, objevovat nové chutě a pak se v kuchyni mořit s vylepšováním těchto nově objevených chutí k obrazu svému. Posledně jsem takto propadla ochutnávání mrkvových dortů, které se s jarem objevily a jelikož jsem mrkváček ještě nikdy nezkoušela, rozhodla jsem se upéct ten nejlepší  mrkvový dort, který by snoubil všechny ty nejlepší chutě mrkvových dortů, které jsem tu doposud ochutnala. Dnes Vám tedy přináším náš vytuněný recept na mrkváček!


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny
  • 20 minut příprava těsta,
  • 1 hodina pečení,
  • 20 minut příprava krému,
  • 20 minut zdobení.
Co budete potřebovat:

Na korpus:
  • 1/2 kg mrkve,
  • 300 g polohrubé mouky,
  • 200 g cukru muscovado,
  • 100 g vlašských ořechů,
  • 220 g másla,
  • 5 vajec,
  • kůra z 1 citrónu,
  • prášek do pečiva,
  • 1 lžička skořice,
  • 1 lžička sušeného zázvoru.
Na krém:
  • 250 g tučného tvarohu (kostka né ve vaničce),
  • 250 ml smetany na šlehání,
  • 80 g cukru.
Postup:
  1. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  2. Kulatou dortovou formu o průměru 22 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  3. Nyní přistoupíme k přípravě korpusu, na který je nejprve potřeba připravit všechny suroviny. Oříšky nasekáme najemno, mrkev nastrouháme na jemném struhadle, mouku promísíme s kypřícím práškem a vejce si oddělíme na bílky a žloutky. 
  4. Bílky vyšleháme v tuhý sníh.
  5. Všechny ostatní suroviny smícháme v celistvou hmotu (mrkev, mouku s kypřícím práškem, cukr, ořechy, máslo, žloutky, citrónovou kůru, skořici a zázvor). Do této hmoty opatrně zapracujeme vyšlehaný sníh a připravené těsto nalijeme do dortové formy.
  6. Korpus pečeme 1 hodinu v troubě předehřáté na 160 °C. Po hodině provedeme špejlí test, zda je korpus upečený (když zajedete do těsta špejlí a vyndáte ji, musí zůstat suchá).
  7. Korpus necháme vychladnout.
  8. Nyní si připravíme krém. Smetanu vyšleháme do tuha. Tvaroh promícháme s cukrem a jemně do něj zamícháme ušlehanou smetanu.
  9. Vychladlý korpus dvakrát prořízneme a každé patro namažeme vrstvou krému. Krémem namažeme i horní patro. Kraje uhladíme stěrkou nebo nožem a dort dle libosti dozdobíme například kakaem a mrkvemi.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images