LOSOS NA CITRUSECH

V kuchyni pro mě není nic krásnějšího, než pořádný kus čerstvé ryby a tak ať už se jedná o místně dostupného pstruha nebo snad lososa, k...


V kuchyni pro mě není nic krásnějšího, než pořádný kus čerstvé ryby a tak ať už se jedná o místně dostupného pstruha nebo snad lososa, který k nám musí překonat tu velkou dálku, vždy si přípravu ryby užívám a s láskou o ni pečuji. Ač je totiž dnešní doba v mnohém pokroková, není vždy lehké se k dobré čerstvé rybě dostat a proto, když se mi taková ryba dostane do rukou, je to pro mne malý svátek. 

K tomuto lososu jsem se dostala zcela náhodou, když jsem sháněla mořské plody na přípravu paelly. K mé smůle jsem však čerstvé plody nikde nesehnala, ale na druhou stranu mi byl nabídnut právě přivezený losos z Norska, kterému jednoduše nešlo odolat! Už cestou domů jsem měla jasno v tom, jak jej připravím, měla jsem totiž doma poměrně velkou zásobu citrusů, které jsem pořídila na velikonoční pečení a právě teď přišel ideální čas na to, je zužitkovat, s rybou se totiž skvěle snoubí, krásně ji provoní a dají ji nezaměnitelný šmak, který ocení i náš malý Štěpán. Toto jídlo je totiž skvělé nejen jako příjemná změna od masitých pokrmů, ale i jako jídlo z jednoho hrnce pro malé i velké jedlíky! 


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 1 hodina
  • 5 minut příprava bylinkového másla,
  • 10 minut příprava brambor,
  • 20 minut pečení brambor (pečeme během přípravy lososa),
  • 10 minut příprava marinády,
  • 10 minut očistění lososa,
  • 5 minut příprava pokrmu,
  • 30 minut pečení/dušení.
Co budete potřebovat (6 porcí):
  • 1 kg lososa,
  • 2 kg brambor,
  • 1 pomeranč,
  • 1 krvavý pomeranč,
  • 1 citrón.
Na bylinkové máslo:
  • 100 g změklého másla,
  • hrst čerstvých bylin (bazalka, oregano, rozmarýn, tymián)
Na marinádu:
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce cukru muscovado,
  • šťáva z 1/2 citronu,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • pepř,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme bylinkové máslo. Všechny bylinky si nasekáme najemno a zamícháme je do změklého másla. Takto připravené máslo necháme během přípravy lososa odpočinout v ledničce.
  2. Brambory očistíme kartáčkem, nakrájíme je na měsíčky a vložíme je na pekáč vymazaný olivovým olejem. Na vrchu je pokapeme také olivovým olejem a dáme je péci do trouby na 200 °C na 20 minut. 
  3. Lososa omyjeme a za pomoci nože ho zbavíme kůže. Poté ho vložíme do máslem vymazaného pekáčku.
  4. V menší misce si připravíme marinádu. Česnek prolisujeme nebo utřeme dohladka, přidáme cukr, citrónovou šťávu, olej a dle chuti pepř a sůl. Vše promícháme a celého lososa tím potřeme. Na vrch ryby poklademe na kolečka nakrájené citrusy a pokud nám zbyly bylinky, můžeme je k rybě také přidat. 
  5. Takto přichystaného lososa pečeme při 200 °C cca 30 minut. Hotového lososa podáváme s bylinkovým máslem a pečenými brambory.
Jídlo z jednoho hrnce:
Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete toto jídlo s menší obměnou použít jako jídlo z jednoho hrnce. Pro špunta si na začátku přípravy pokrmu odkrojíme kus ryby a myslíme na něj i při marinádě, kterou nesolíme, nepepříme a nesladíme. Při přípravě marinády tedy postupujeme takto: Do misky vyždímeme šťávu z 1/2 citronu, přidáme propasírovaný česnek a olivový olej, marinádou trochu potřeme špuntova lososa, kterou dáme do vlastního pekáčku a poté zbylou marinádu doděláme pro dospěláckou variantu, tedy přidáme cukr, sůl a pepř a použijeme ji na našeho lososa. Na vrch špuntova lososa poklademe citrusy, přidáme k němu pár olivovým olejem potřených brambor a takto připravenou rybu dusíme v páře nebo ji zabalíme do sáčku na přípravu pro dušení a pečeme ho spolu s lososem pro dospěláky. Hotového lososa potíráme bylinkovým máslem, které je pro tyto účely připravené bez soli.


Takto připravené jídlo podávám Štěpánovi už od 11. měsíce (losos může vyvolávat alergickou reakci).




You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images