KLEFTIKO

Kéž bychom opět mohli sedět v taverně nedaleko Egejského moře a vychutnávat si skvělé řecké pokrmy v jejich domovině. Hned bych znovu za...


Kéž bychom opět mohli sedět v taverně nedaleko Egejského moře a vychutnávat si skvělé řecké pokrmy v jejich domovině. Hned bych znovu zavítala na bájný ostrov Santorini, prošla se pobřežní promenádou v Kamari a v horkém letním slunci zaplula do taverny na pláži, kde nás od slunce chránil stín a od moře osvěžoval letní vánek. Opět bychom si zde dali vyhlášené kleftiko a znovu si vyposlechly tu bájnou legendu o ukradeném jehněti, které lupiči v nouzi zakopali do ohniště, aby jej rychle ukryli a za pár dní se k němu vrátili, jako k hotovému pokrmu. Při našich cestách nás jídla dušená v zemi doprovází téměř na každém kroku a ať už se s nimi ocitáme na druhé straně světa, nebo u nás v Evropě, vždy nás osloví svou chutí i sílou historie. S blížícími se Velikonocemi jsme tak využili kleftika k tomu, abychom si zavzpomínali na naši krásnou dovolenou a uvařili si tak jehněčí maso, které do našeho jídelníčku zařazujeme jen poskrovnu.


Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 45 minut (dva dny)
  • 10 minut očištění masa,
  • 5 minut naložení masa,
  • 30 minut příprava surovin,
  • 15 minut příprava zeleniny a masa na pánvi,
  • 45 minut dušení.
Co budete potřebovat (na 5 měšců):
  • 1 kg jehněčí kýty (s kostí),
  • 600 g brambor,
  • 2 větší mrkve,
  • 100 g hrášku,
  • 1 rajče,
  • 1 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 150 g sýru feta,
  • 50 g másla,
  • 150 ml bílého vína,
  • 1 citrón,
  • 3 lžíce sušeného oregana,
  • sůl,
  • pepř, 
  • olivový olej.
Postup:
  1. Den předem si očistíme jehněčí kýtu, vykostíme ji a nakrájíme ji na větší kousky (4 x 4 cm). Takto připravené maso vložíme do mísy, pokapeme jej šťávou z jednoho citrónu, posypeme oreganem a zalijeme olivovým oleje. Rukou maso promícháme, aby se všechny chuti prolnuli, mísu překryjeme fresh folií a uložíme do druhého dne do chladna. 
  2. Druhý den si očistíme mrkev a nakrájíme ji na silnější kolečka, hrášek vyndáme z lusků, a spolu s mrkví jej zprudka orestujeme na pánvi na rozpuštěném másle. Brambory pečlivě omyjeme kartáčkem a i se slupkou nakrájíme na menší kousky. 
  3. Nyní přistoupíme k masu. Nejprve si očistíme česnek a nakrájíme jej na plátky, poté na pánvi po zelenině zprudka orestujeme maso i s česnekem, aby se maso zatáhlo a když je zatažené, zalijeme jej vínem a necháme šťávu zredukovat zhruba na polovinu.
  4. Pečící papír nastříháme na čtverce o velikosti cca 40 x 40 cm. Pro balení měšců použijeme hluboký talíř, abysme si ulehčili práci. Papír položíme na talíř a každý z nich naplníme stejným množstvím směsi mrkve a hrášku, brambor a masa. Na vrch přidáme na tenké plátky nakrájené rajče, a na kostky nakrájený sýr feta. Měšec zalijeme zredukovanou omáčkou a dle chuti směs posypeme solí.  Na závěr jej zabalíme a pevně svážeme provázkem. 
  5. Měšce dusíme v troubě 45 minut při teplotě 200 °C.
Jídlo z jednoho hrnce:
Pokud máte doma malého špunta jako my, můžete toto jídlo s menší obměnou použít jako jídlo z jednoho hrnce. Pro špunta maso nenakládáme a k přípravě jeho jídla přistoupíme až druhý den. Syrové maso nakrájíme a spolu se syrovou, tepelně neupravenou, ale očištěnou zeleninou (mrkve, hrášek, brambor, rajče, trocha cibule a česneku) jej vložíme do měšce. Přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu a 1/2 lžičky oregana, směs promícháme a zabalený měšec dusíme spolu s ostatními měšci v troubě na 200 °C. 

Takto připravené jídlo je vhodné pro děti od 9. měsíce věku (dle věku jen upravíme hrubost nakrájených kousků).



You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images