TAJEMSTVÍ S ČÍNSKÝMI BOCHÁNKY

Je tomu již mnoho let, co jsem je měla naposledy a stejně si tu chuť vybavuji jako by to bylo nyní. O čem to mluvím? Mluvím o čínských k...


Je tomu již mnoho let, co jsem je měla naposledy a stejně si tu chuť vybavuji jako by to bylo nyní. O čem to mluvím? Mluvím o čínských knedlíčcích, z kynutého těsta s jemnou, ale přesto příjemně kořeněnou chutí. 

Když jsem byla malá, mamka nám tyto knedlíčky připravovala k čínským směsím a já se po nich mohla jenom utlouct. Kdybych mohla, jedla bych je každý víkend! Moje mamka však se mnou toto nadšení nesdílela, nejsou totiž zrovna jednoduché, a tak nám je připravovala pouze jednou za čas. O to více mi však potom chutnaly!

Tyto čínské knedlíčky pocházejí z obrázkové kuchařky Panoramy. Nejedná se tedy o jídlo, které moje mamka vymyslela nebo které jsme si přivezli z cest, ale o jídlo z české kuchařky, kterou v osmdesátých letech sepsala Laděna Štíbrová ve spolupráci Thang Junglin, číňakou, která se přestěhovala do Čech a pro svou česko-čínskou rodinu tak začala vařit čínská jídla v českých podmínkách. Jedná se tak o autentickou čínskou kuchyni, kterou jsme si v Číně tolik zamilovali!


Náročnost: Náročné (i přesto, že se jedná o čínské jídlo, časově náročné)

Doba přípravy: 2 hodiny 10 minut
  • 10 minut příprava těsta na knedlíčky,
  • 30 minut kynutí těsta,
  • 15 minut práce s knedlíčky,
  • 15 minut vaření knedlíčků,
  • 15 minut příprava masa a ovoce,
  • 30 minut smažení,
  • 5 minut příprava omáčky.
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):

Na čínské bochánky:
  • 500 g hladké mouky,
  • 40 g droždí,
  • 250 ml vody,
  • 10 ml oleje,
  • sůl, pepř.

Na tajemství:
  • 200 g vepřové kýty,
  • 200 g kuřecích prsou,
  • 1 jablko,
  • 100 g pražených nesolených arašídů,
  • 500 ml vody,
  • 30 ml sojové omáčky,
  • 2 lžíce krupicového cukru,
  • špetka soli,
  • 1 lžíce octa,
  • 2 lžíce solamylu
  • Na těstíčko: 3 vejce, hladká mouka a voda.


Postup:
  1. Mouku nasypeme do velké mísy a uděláme do ní důlek. Do důlku nalijeme vlažnou vodu a rozdrolíme do ní droždí. Když se droždí rozpustí, vařečkou vše zamícháme a poté rukou vypracujeme hladké těsto. Mísu vymažeme olejem, těsto do ní vložíme, přikryjeme fresh folií a necháme 30 minut na teplém místě kynout. 
  2. Mezitím si připravíme maso a ovoce na směs. Kýtu a kuřecí prsa nakrájíme na velké silné plátky (5x5 cm a 0,5 cm tlusté). Jablko oloupeme, rozkrojíme, zbavíme ho jadřince a nakrájíme na plátky tak, aby byly zhruba stejně velké jako připravené kousky masa. Z vajec, mouky a vody vypracujeme hustší těstíčko (asi jako na palačinky), ve kterém namáčíme jednotlivé kousky a následně je postupně smažíme v horkém oleji pár vteřin (nejprve smažíme kýtu, poté kuřecí prsa a na závěr jablko). Když jsou takto zlehka osmažené, vyndáme je vedle na talíř. Když jsou všechny plátky osmažené, znovu je všechny vložíme do velké pánve a zprudka smažíme, dokud nezezlátnou.
  3. Zpět ke knedlíčkům. Vykynuté těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál. Těsto rozdělíme na 5 dílů a každý z dílů vyválíme na tenkou placku. Placku jemně potřeme olejem, posypeme solí a pepřem a pevně ji zarolujeme. Zarolované těsto nakrájíme na cca 3 cm široké dílky. Každé dva dílky dáme na sebe a vařečkou je stlačíme až dolů tak, aby se roládky otevřely. Bochánky vaříme v páře 5  minut
  4. Nyní si připravíme omáčku. Do kastrůlku nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu a do této vroucí vody přidáme cukr, sůl, sojovou omáčku a ocet. Vše necháme vařit a mezitím si v hrnečku umícháme v trošce studené vody solamyl. Rozmíchaný solamyl nalijeme do omáčky a mícháme dokud omáčka nezhoustne. Trvá to pár vteřin (omáčka by měla vypadat jako med, tedy hustá, zlatavá, mírně průhledná a sladkokyselá). Omáčku odstavíme, nasypeme do ní arašídy, zamícháme ji a nalijeme do usmažené směsi.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images