ROŠTĚNÁ ESTERHÁZY

Rád vzpomínám na naše toulky Evropou, které jsou vždy prošpikovány krásnými vzpomínkami a nezapomenutelnými zážitky. Tyto cesty jsou to...


Rád vzpomínám na naše toulky Evropou, které jsou vždy prošpikovány krásnými vzpomínkami a nezapomenutelnými zážitky. Tyto cesty jsou totiž mnohdy velmi spontánní, a to nám dává možnost více zachytit tu netradiční chvíli okamžiku. Jednou z těchto cest je i naše výprava do Budapešti, od které dnes uplynuly přesně dva roky a já si zcela přesně vybavuji tu chvíli, kdy jsem v pátek večer přišel strhaný z práce domů a Markétka na mě vyrukovala s tím, že by chtěla jet na pár dní do Budapešti! To si snad už ze mě dělá srandu! Tohle mi dělá prostě pořád! Ona ty toulavý boty snad nikdy nesundá!... No jo, ale já jí mám stejně rád, a tak jsem kývl hlavou na souhlas a odešel se do ložnice na tu dlouhou cestu vyspat. A víte co? Ani mě snad nepřekvapilo, že kufry měla sbalené, ještě než mi svůj plán sdělila!

Vždy je to pro mě šok, takhle ze dne na den vyrazit vstříc novým zážitkům, je však pravda, že kdyby Markétky nebylo, asi bych byl nejdál na Mácháči. O to více si tyto dovolené užívám a snažím se z nich vytěžit to nejlepší co jde. Budapešť mě obzvlášť oslovila. Ať už to bylo příjemným celodenním relaxem v Szechényho lázních nebo každodenním gastro tour, rád na tuto dovolenou vzpomínám a často ji promítám i do našich jídel. I dnes tomu nebylo jinak a já opět zatoužil zavzpomínat na to, jak jsme si na břehu Dunaje pochutnali na skvělé roštěnce Esterházy. Dovolte mi tedy přinést dnes kus této země i do Vašich domovů a uvařit Vám tento skvost z vynikající maďarské kuchyně. Tak dobrou chuť!
 

Náročnost: Středně náročné

Doba přípravy: 2,5 hodiny
  • 20 minut příprava surovin před pečením,
  • 10 minut příprava masa na pánvi,
  • 2 hodiny dušení,
  • 25 minut příprava zeleniny (zvládnete během pečení masa).

Co budete potřebovat (pro 6 osob):
  • 1 kg roštěné,
  • 100 g másla,
  • 1 cibule,
  • 150 g mrkve,
  • 150 g petržele (kořen),
  • 50 g hladké mouky,
  • 1 citrón,
  • 1 dl bílého vína,
  • 100 g kysané smetany,
  • 1 l hovězího vývaru,
  • 2 bobkové listy,
  • 1 velká lžíce plnotučné hořčice,
  • černý pepř,
  • sůl.
Jako přílohu jsme zvolili brambory (dále tedy budete potřebovat 1 kg brambor). Kromě brambor se však hodí i rýže, makaróny či špagety.

Popis:
  1. Maso si očistíme a nakrájíme na plátky asi 1,5 cm silné. Plátky naklepeme, osolíme a zlehka pomoučíme. 
  2. Na rozpálenou pánev dáme trochu másla a pláty na ní zprudka orestujeme. Takto připravené plátky vložíme do pekáčku s víkem. 
  3. Cibuli nakrájíme na jemno a polovinu z jejího množství necháme na pánvi zesklovatět (Druhou polovinu budeme používat až při přípravě zeleniny). Když cibulka zesklovatí, zlehka ji zaprášíme moukou a necháme ji chvíli prohřát. Připravený vývar i víno nalijeme na zaprášenou cibulku, přidáme k ní bobkový list, sůl a pepř a chvíli vše povaříme. Tuto směs nalijeme do pekáčku na připravené roštěnky, pekáč přiklopíme víkem a dáme jej do trouby dusit při 180 °C na cca 2 hodiny.
  4. Mezitím, co se nám maso dusí v troubě, máme čas si připravit zeleninu. Mrkev i petržel očistíme a nakrájíme je na dlouhé tenké nudličky.
  5. Nyní je čas začít připravovat přílohu. K roštěnce se hodí, rýže, brambory i těstoviny.
  6. Zhruba 15 minut před koncem pečení si na pánvi na másle orestujeme zbylou cibulku. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme nakrájenou zeleninu, přiklopíme pokličkou a necháme pár minut podusit.
  7. Po dvou hodinách pečení roštěnek vyzkoušíme jejich měkkost vidličkou, po této době by měly být již měkké, proto vyndáme pekáč z trouby. Hotové roštěnky vyndáme stranou a na plotně doděláme v pekáčku omáčku. Dáme do ní zbylé ingredience, tedy hořčici, šťávou z citrónu, zakysanou smetanu a dle potřeby sůl a pepř. Přidané ingredience omáčku mírně ochladí, proto je potřeba ji ještě chvíli prohřát a poté již můžeme podávat. 
  8. Roštěnky podáváme společně s bramborem, omáčkou a připravenou zeleninou.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images