SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 104: BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

Biskupský chlebíček je jedna z nejstarších známých cukrovinek. Její původ je datován již do starověkého Říma, odkud se později dostal do...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Biskupský chlebíček je jedna z nejstarších známých cukrovinek. Její původ je datován již do starověkého Říma, odkud se později dostal do celé Evropy a v období kolonizace i do Ameriky, Austrálie a vlastně téměř všude! V každém z těchto míst se pak trochu liší jeho přísady, ale základ je vesměs stejný. Například na Bahamských ostrovech přidávají do těsta karibský rum, v Indii oříšky, v Bulharsku kakao a na Novém Zélandu brandy, zde je navíc tento chlebíček natolik populární, že se stal jedním z hlavním cukrovinek na svatbách. Biskupský chlebíček mají rádi zkrátka všichni a všude! Je to takové mezinárodní Vánoční sladké pečivo!

https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Náročnost: Mírně náročné.

Doba přípravy: 1 hodiny 20 minut
  • 15 minut přípravy surovin,
  • 15 minut příprava těsta,
  • 45 minut pečení,
  • 5 minut příprava polevy.

Co budete potřebovat (na jeden menší chlebík):
  • 4 vejce,
  • 70 g cukru,
  • 70 g másla, 
  • kůra z 1/2 citrónu,
  • pomerančová kůra z 1 pomeranče,
  • 30 g sultánek (žluté rozinky),
  • 30 g tmavých rozinek,
  • 30 g neloupaných mandlí,
  • 140 g polohrubé mouky.
Recept podle Sandtnerky:
V míse umícháme do pěny máslo, přidáme tlučený, prosetý cukr, žloutky, strouhanou citrónovou kůru a třeme pilně 30 minut, pak přidáme žluté rozinky, černé rozinky, neloupané usekané mandle, na kostky nakrájenou v cukru naloženou pomorančovou kůru. Naposled zamícháme zlehka do těsta z bílků tuhý sníh a krupičkovou mouku. Formu na chlebíček vymažeme syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto do ní stejnoměrně rozetřeme a zvolna pečeme 3/4 hodiny - 1 hodinu. Studený chlebíček polijeme citrónovou polevou neb jej pocukrujeme a druhý den nakrájíme na 1 cm silné řezy.
Polevu si připravíme ze 150 g pudrového cukru, 2 lžic vařící vody a podle potřeby citrónové šťávy.

Náš postup:
  • Nejprve si vymazejte formu na biskupský chlebíček máslem a vysypejte polohrubou moukou.
  • Dejte troubu předehřívat na 150 °C na horkovzduch.
  • Oddělte si žloutky a bílky.
  • Žloutky vložte do roboru, přidejte k nim máslo, cukr citrónovou kůru a třete 5 minut na střední stupeň. Mezitím si nasekejte mandle.
  • Do utřeného těsta přidejte rozinky, mandle, naloženou pomerančovou kůru nebo kandovaný pomeranč a lehce promíchejte.
  • V ručním mixéru si bokem vyšlehejte z bílků tuhý sníh.
  • Do těsta přidejte prosátou polohrubou mouku a míchejte dokud nevznikne kompaktní řídší těsto.
  • Misku vyjměte z mixéru a za pomoci vařečky do něj jemně zamíchejte po částech sníh.
  • Takto připravené těsto nalijte do formy a dejte péci na 45 minut. Ke konci pečení píchněte do chlebíčku špejlí a pokud ji vytáhnete suchou, je již upečený.
  • Upečený chlebíček vyklopte z formy a polijte polevou dle Sandtnerky.
A teď jedna otázka do pranice. Pečete biskupský chlebíček na Vánoce nebo ne. 

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images