KYSELO

Jsou jídla, bez kterých si svátky snad ani nedokážu představit a podkrkonošské kyselo je jedním z nich. Je prvních chodem při naší 4-cho...


Jsou jídla, bez kterých si svátky snad ani nedokážu představit a podkrkonošské kyselo je jedním z nich. Je prvních chodem při naší 4-chodové Štědrovečerní večeři a je také jediným jídlem, které se u nás během celého Štědrého dne může až do večeře jíst (kromě cukroví na snídani).  Je to polévka, která se v naší rodině stala neodmyslitelnou součástí našich Vánoc a která se u nás drží již mnoho let a já věřím, že dlouho ještě bude!  


Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 1,5 hodiny  + odležení hub přes noc
  • 30 minut příprava ingrediencí,
  • 90 minut vaření.
Co budete potřebovat (10 porcí):
  • 50 g sušených hub,
  • 10 vajec,
  • 450 g chlebového kvásku,
  • 220 ml smetany (15 %),
  • 150 g másla,
  • 1 velká cibule,
  • 3 velké brambory,
  • 2 bobkové listy,
  • 6 kuliček nového koření,
  • 10 kuliček černého pepře,
  • sůl,
  • ocet na dochucení.
Postup:
  1. Den předem si namočíme houby ve vodě. (Dáme je do misky a do ní dáme vodu tak, aby byly zcela ponořené).
  2. Druhý den si namočené houby dáme do hrnce a zalijeme je ještě 4 l vody.
  3. Bobkové listy, nové koření a pepř zabalíme do fáče a takto připravené koření dáme k houbám. Vše vaříme, dokud houby nezměknou.
  4. Mezitím si očistíme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme do polévky k změklým houbám.
  5. Dále si připravíme cibuli. Očistíme ji a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpustíme máslo zlehka na něm orestujeme cibuli, přidáme vejce a dle chuti osolíme. Ze směsi uvaříme míchaná vajíčka, která necháme na pánvi doběhnout, aby se zcela spekla. 
  6. Kvásek dáme do misky a se zhruba 250 ml vody jej rozkvedláme. Takto zředěný kvásek vlijeme do polévky a necháme chvíli povařit. 
  7. Když jsou houby měkké, brambory uvařené a kvásek zavařený, polévku ochutnáme a dle chuti dosolíme. Přidáme připravené vajíčka a povařím je ještě 15 minut. 
  8. Na závěr přidáme smetanu, vše zamícháme a dochutíme octem.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Markét, kyselo je pro mne jídlo se zvláštním významem. To pravé jsem jedla poprvé od kamarádky, která už tu s námi bohužel není...
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi líto smutné ztráty, věřím však, že se jedná o krásnou vzpomínku! Krásné svátky přejeme!

      Vymazat

Flickr Images