HUBNÍK

Víte co mám na Vánocích nejraději? Jsou to české tradice, které se u nás drží již mnoho let. I přesto že milujeme cestování a mám...


Víte co mám na Vánocích nejraději? Jsou to české tradice, které se u nás drží již mnoho let. I přesto že milujeme cestování a máme k cizím kulturám velmi blízko, jsem ráda za to, že alespoň ten jediný den v roce, jako je Štědrý den, je plně zasvěcen českým tradicím. Ať už se jedná o zdobení vánočního stromku, štědrovečerní tabuli a nebo menu, které na ní servírujeme, vždy se na tento den těším, jak malá holka. Bez těchto okamžiků si totiž štědrý den již nedokážu představit. Díky nim jsou totiž Vánoce tak kouzelné! 

Pokud nyní pominu činnosti, které během tohoto svátečního dne absolvujeme a zaměřím se na naše stravování během Štědrého dne, musím říci, že stejně tak jak je pro nás pro tyto svátky symbolické kyselo, stejně tak je symbolický i náš druhý štědrovečerní chod hubník. Moji bratranci by semnou nejspíš nesouhlasili, ale pro naši rodinu by bez hubníku Vánoce nebyly vánočními a proto i tento chod má tady na blogu své čestné místo.


Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 15 minut + 24 hodin odležení
  • 15 minut příprava surovin,
  • 15 minut vaření,
  • 1 hodina pečení.
Co budete potřebovat (na jeden plech):
  • 25 g sušených hub (nebo 15 g sušených a 300 g mražených),
  • 6 rohlíků,
  • 1/2 l mléka,
  • 5 vajec,
  • 2 cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • 150 g sádla,
  • 2 bobkové listy,
  • 6 kuliček nového koření,
  • 10 kuliček černého pepře,
  • sůl.
Postup:
  1. Houby vložím do rendlíku, zaliji je vodou tak, aby byly celé ponořené a povařím spolu s bobkovými listy, novým kořením a pepřem do poloměkka (trvá to cca 15 minut). Povařené houby zcedím a nechám zcela vychladnout (nejlépe do druhého dne).
  2. Druhý den pokračujeme. Rohlíky podélně rozřízneme a několikrát překrájíme na větší plátky. Nakrájené rohlíky vložím do mísy, přidáme připravené houby, na jemné plátky nakrájený očištěný česnek, na drobno nakrájenou cibuli, vejce a mléko. Vše promícháme a dle potřeby osolíme.
  3. Do vyššího plechu nebo pekáče dáme sádlo a v troubě jej nechám rozehřát. Do rozehřátého sádla naliji houbovou směs, vařečkou ji rovnoměrně rozprostřu po pekáči. Po okrajích pekáče se vytlačí sádlo, kterým za pomoci lžíce pokapu vršek směsi.
  4. Hubník pečeme na 150 °C zhruba 1 hodinu.



You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images