CHRISTOPSOMO

České vánoční pečivo doprovází naše svátky již od prvního adventu a my si tak tuto dobu snad už ani nedokážeme představit bez bochánku ...


České vánoční pečivo doprovází naše svátky již od prvního adventu a my si tak tuto dobu snad už ani nedokážeme představit bez bochánku nebo třeba vánočky. Rádi však do české kuchyně přinášíme i trochu té exotické chuti nebo čistě českou tabuli doplníme o dobré jídlo z mezinárodní kuchyně, a tak u nás během svátků můžete narazit na německou štolu, italský panettone a nebo tento řecký vánoční chléb christopsomo, který svou příjemnou vůní skořice, pomeranče a řeckého ouza jednoznačně vybízí ke svému ochutnání. 

Jak již sám název napovídá, christopsomo je Kristův chléb pocházející z Řecka. Tento chléb se podává tradičně během řeckých Vánoc, které začínají již 40 dní před samotných Štědrým dnem. Je součástí stolu v každé Řecké rodině, kde se servíruje v různých tvarech připomínajících povolání členů rodiny nebo ve tvaru kulatého bochníku s křížovým zdobením na vrchu. Tento tvar se stal předlohou i pro náš bochník. Znázornit totiž podnikatele v oboru suché výstavby nebo snad manažera evropských projektů, chce totiž vážně velkou představivost!

A jaký tvar by měl váš christopsomo?


Náročnost: Mírně náročné.

Doba přípravy: 4 hodiny

  • Příprava těsta: 30 minut, 
  • Kynutí těsta: 2 hodiny 45 minut, 
  • Pečení bochníku: 45 minut.

Co budete potřebovat (1 bochník o průměru 25 cm):
  • 540 g hladké mouky,
  • 150 g cukru krupice,
  • 150 ml vody,
  • 2 vejce,
  • 180 g másla,
  • 14 g droždí,
  • 1 menší pomeranč,
  • 1 a 1/2 rovné lžičky mleté skořice,
  • 1 lžička mletého hřebíčku ,
  • 1/4 lžičky mletého anýzu, 
  • 1 lžíce řečkého ouza,
  • špetka soli,
  • 8 půlek vlašských ořechů.
Postup:
  1. Nejprve si vyložíme větší plech pečícím papírem.
  2. Nyní si připravíme kynuté těsto. Do malé mísy nalijeme vlažnou vodu (musí být vlažná, né horká, horká voda by zabila kvasinky), do ní rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 30 minut. 
  3. Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
  4. Dále si někde bokem ušleháme za pomoci ručního mixéru vejce s cukrem tak, aby vznikla hustější světlá nadýchaná směs a tuto směs zapracujeme do vzešlého kvásku. Postupně zapracujeme i na kousky nakrájené změklé máslo a zbývající mouku se solí. Těsto hněteme zhruba 10 minut, dokud není pěkně vláčné a pružné. Takto zpracované těsto vložíme do olejem vymazané misky, kterou přikryjeme fresh fólii a necháme ještě 1 a 1/2 hodiny kynout.
  5. Když je těsto vykynuté, dáme se předehřívat troubu na 160 °C.
  6. Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, několikrát jej promáčkneme a malou část odkrojíme a odložíme bokem (cca 80 g).
  7. Do větší části těsta pečlivě zapracujeme nastrouhanou pomerančovou kůru z jednoho pomeranče, skořici a hřebíček. Z těsta vytvarujeme kulatý bochánek a vložíme jej na plech.
  8. Do menší části těsta zapracujeme anýz a ouzo. Vyválíme z něj dva stejně dlouhé válečky, které na konci rozkrojíme na půl. Oba válečky položíme přes sebe do kříže, dáme je navrch těsta, konce zatočíme a každou vrtulku ozdobíme polovinou vlašského ořechu. Takto připravený bochník opět přikryjeme fólií a necháme ještě 45 minut kynout. Musí zdvojnásobit svou velikost.
  9. Vykynutý bochník potřebě ušlehaným bílkem a pečeme jej 45 minut na 160 °C.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images