VŮNĚ INDIE

Co si budeme povídat, exotická jídla lákají prostě každého. Česká kuchyně je sice fajn, ale i ona se jednou přejí a tak neuškodí malá...




Co si budeme povídat, exotická jídla lákají prostě každého. Česká kuchyně je sice fajn, ale i ona se jednou přejí a tak neuškodí malá změna. U nás to platí snad dvojnásob. Na českou kuchyni sice nedáme dopustit, ale cizí jídla nás stejně vždycky strhnou. Když u nás před lety otevřeli první sushi bar, chodili jsme na sushi skoro každý týden. Stejně tak tomu bylo i s řeckou Nasa bukou a o indické Maharaje ani nemluvím. No jo, jenže Maharaja už není co bývala a díky dost trisktní obsluze, která v poslední době pokazí, co může, jsme tam prakticky přestali chodit. Pokud si tedy chceme užít indickou kuchyni i tady u nás, musíme se do ní pustit sami.  

Od té doby co nám náš kamarád Kája zmizel do Indie, nám jeho fotky aktivují chuťové pohárky na indická jídla snad každý den. Bylo tedy načase pověnovat se této kuchyni do větší hloubky a trochu této kultury přinést i k nám do Čech. V Indii jsme sice nikdy nebyli a s poměrně velkou jistotou si troufám tvrdit, že ani nebudeme, psát o ní si tedy netroufám, troufám si však zprostředkovat několik informací o ní právě prostřednictví Káji: "Všechno do jednoho to pálí jako prase." Toť kulturní vložka a my už pojďme na to vaření.

Stejně jako u nás i v Indii platí co region to jiné jídlo, obecně však nejčastějším jídlem, se kterým se zde setkáte je dhal a placka chapati. Na severu v Ladaku můžete běžně ochutnat monos a nudle chowmien. Na jihu zas kari madras, které máme snad nejraději, a proto si jej dnes spolu s dalšími dvěma našimi oblíbenci doma připravíme. 

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

KARI MADRAS S DÝNÍ

Náročnost: nenáročné.
Doba přípravy:  30 minut
Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • 750 g dýně hokkaido,
  • 300 ml kokosového mléka,
  • 150 g rajčat,
  • 1 červená paprika,
  • 1 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 4 lžíce pasty kari madras,
  • 1 lžička soli,
  • šťáva z jednoho citrónu.
 Postup:
  1. Na pánev dáme kari pastu a necháme ji chvíli rozehřívat. Poté přidáme na kostky nakrájenou dýni, papriku a na hrubo nakrájenou cibuli. Vše necháme chvíli restovat.
  2. Když je zelenina hezky opečená, zalijeme směs kokosovým mlékem. Přidáme na drobno nakrájená rajčata a dusíme do změknutí. Když je směs hezky hustá, máme hotovo.
  3. Na závěr směs dochutíme citrónovou šťávou.  
https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

KUŘECÍ KÓRMA

Doba přípravy: 45 minut

Co budete potřebovat (na 3 porce):
  • 600 g kuřecích prsou,
  • 100 g mletého kokosu, 
  • 400 ml mléka,
  • 2 cibule,
  • 3 zelené papriky,
  • 6 stroužků česneku,
  • 3 lžičky mletého máku,
  • 6 hřebíčků,
  • 1/2 lžičky skořice,
  • 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru,
  • 1/2 lžičky mletého koriandru,
  • šťáva z 1/2 citrónu,
  • sůl.
Postup:
  1. Maso očistíme, nakrájíme na kostky cca 3 x 2 cm, osolíme, zalijeme mlékem a necháme chvíli odpočívat.
  2. Cibuli a papriku nakrájíme na drobno a česnek utřeme. Vše dáme do mísy a přidáme kokos, mák a koření.
  3. Maso vyjmeme z mléka, osolíme a opepříme jej a opečeme ze všech stran na oleji na pánvi. 
  4. Směs polijeme mlékem z masa a přidáme k masu. Směs postupně dusíme cca 1/2 hodiny.
  5. Na závěr pokrm dochutíme citrónem. 
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

SÁG
Doba přípravy: 20 minut
Co budete potřebovat (na 2 porce):
  • 1 střední květák,
  • 1 cibule,
  •  1/2 lžičky hořčičných semínek,
  • 60 g másla,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 zelené papriky,
  • 1 lžička kari,
  • 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru,
  • sůl.
Postup:
  1. Květák rozdělíme na menší růžičky. 
  2. Cibuli, česnek a papriky umeleme na masovém strojku. Přidáme koření, směs osolíme a spolu s květákem udusíme na pánvi.
Jako příloha se ke všem pokrmům hodí rýže nebo placka naan.

https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Apropo už jsem tu někdy psala o Kájovi a jeho projektu Stop otlačeným zadkům? No nejspíš ne a to je chyba! Naši 4 kamarádi se nemohli smířit s představou každodenního sezení na kancelářské židli, a tak se rozhodli vydat na cestu kolem světa. Dali výpověď v práci a rozutekli se nám po světě. Kde jsou nyní? Koukněte na jejich stránky TRAVEL4EVER

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Zkuste zajet do Jablonce, v Lidické ulici 15 je "živý" Ind - restaurace Saffron, prostředí sice zůstalo po dávné pizzerii, ale jídlo je autentické.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc děkujeme za tip! Rádi vyzkoušíme!

      Vymazat

Flickr Images