TRHANÉ HOVĚZÍ V BAGELU

Od té doby co je nás o jednoho víc se nám život obrátil na ruby. I přestože se snažíme žít stejně tak jako předtím, existují aktivity, k...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Od té doby co je nás o jednoho víc se nám život obrátil na ruby. I přestože se snažíme žít stejně tak jako předtím, existují aktivity, které se prostě se Štěpánem zatím podnikat nedají. Tou největší změnou je bezesporu cestování. Ač tu bylo pár světlých chvilek, kdy to opravdu vypadalo, že se konečně opět někam dostaneme, vždy to nějak nevyšlo, a tak se četnost našich zahraničních dovolených rapidně přiblížila k nule. Víme, že je to jen o čase. Štěpán brzy povyroste a my zas podnikneme další z kulinářských cest. Nyní však nezbývá nic jiného než čerpat z toho, co je již za námi.

Není tomu dlouho, co jsem si pěkně zavzpommínal na naší cestu do Austrálie.  Zde jsme totiž prvně ochutnali americký bagel a musím přiznat, že to byla láska na první pohled. Krásně lesklá, tmavá houska s poctivou vrstvou sezamu mi nedala spát a tak jen co jsme se vrátili domů, začal maraton hledání toho nejlepšího receptu na poctivý bagel. No a že jsme jich za ty tři roky vyzkoušeli! Chutný recept na bagely je na světě již nějaký ten pátek a díky němu vznikla i naše tradiční varianta Neplešího bagelu s cibulový džemem a nivou. Je však pravda, že Neplecha bagel se nedá jíst pořád, chce to taky změnu, a tak přišel na řadu bagel s trhaným masem, salátem coleslaw a křenovým dipem. 

Trhané maso je úprava masa stará jak sám svět. Není totiž nic jednodušího, než nechat maso udusit do měkka. Touto úpravou lze upravit prakticky každý druh masa, ať už je to vepřové, krůtí, nebo námy nedávno připravovaný zajíc. Já jsem dal přednost trhanému hovězímu, které máme najraději. A jakou část masa použít? To Vám zajisté poradí v řeznictví a pokud ne, věřte že nejlepší je spodní šál či kližka. 


https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Náročnost: Náročné na čas. Pokud se chcete pusit i do přípravy bagelu, počítejte s vysokou náročností.

Doba přípravy masa: 4,5 hodiny
  • 10 minut příprava masa,
  • 5 minut restování masa,
  • 4 hodiny dušení masa,
  • 10 minut závěrečné zpracování.
Co budete potřebovat:
  • 500 g hovězího šálu,
  • 1 šalotka,
  • 1 stroužek češneku,
  • 1,5 lžičky sladké papriky,
  • 5 lžic stolního oleje,
  • sůl,
  • pepř.
Postup:
  1. Hovězí maso si nákrájíme na silné plátky (dušení pak nebude tak zdlouhavé), osolíme jej a opepříme. Poté jej dáme na rozpálenou pánev a zprudka jej rychle orestujeme tak, aby se zatáhlo. 
  2. Mezitím co se maso restuje si nalijeme do menší misky olej, přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou šalotku, utřený česnek, červenou papriku, sůl a pepř. 
  3. Maso sundáme z pánve a přendáme ho do pekáče s poklicí. Připřavenou směs naneseme na maso a podlijeme jej 250 ml vody, aby se nám pěkně dusilo. 
  4. Pekáč přikryjeme víkem, vložíme do trouby a pečeme jej 4 hodiny na 140 °C. Během dušení maso kontrolujeme a průběžně podléváme vodou. Když je maso dostatečně měkké vyndáme ho na prkénko a pomocí dvou vidliček ho natrháme.

SALÁT COLESLAW

Doba přípravy salátu: 30 minut

Co budete potřebovat:
  • 1/4 hlávky bílého zelí,
  • 1/2 větší mrkve,
  • 1/4 celeru,
  • 1/2 cibule,
  • 5 lžic bílého jogurtu,
  • 5 lžic majonézy,
  • pepř,
  • sůl.
Postup: 
  1. Zelí si nakrájíme na drobné, asi 3 cm dlouhé nudličky, které vložíme do mísy. Poté jej osolíme a 15 minut rukou promačkáváme, aby změklo a pustilo šťávu. Šťávu slijeme. 
  2. Mrkev si oloupeme a na hrubo nastrouháme. Celer očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli nakrájíme na jemno a spaříme ji, aby nebyla tolik štiplavá.
  3. Připravenou zeleninu smícháme se zelím, přidáme yogurt, majonézu, osolíme a opepříme.
Závěrečná příprava:
  1. Bagel rozkrojíme.
  2. Na spodní půlku bagelu naklademe pořádnou vrstvu coleslawu.
  3. Přidáme vrstvu trhaného hovězího.
  4. Na vrch dáme velkou lžíci křenového dipu (Ten vytvoříme tak, že smícháme jeden tučný jogurt, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 lžička soli, 1 lžička drceného pepře a 1 žíce olivového oleje).
Máte raději náš tradiční Neplecha bagel nebo tuto inovaci s trhaným masem?

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Markét, na trhané maso se chystám, moc děkuji za inspiraci.
    Měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsme Vás inspirovali. Hezký den i Vám!

      Vymazat

Flickr Images