ANGLICKÝ MUFFIN

Znáte anglický muffin? Že ne? Nic Vám to neříká? Ale nepovídejte. Pokud jste někdy zavítali do McDonaldu, určitě jste se s ním již setka...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Znáte anglický muffin? Že ne? Nic Vám to neříká? Ale nepovídejte. Pokud jste někdy zavítali do McDonaldu, určitě jste se s ním již setkali, pro snídani v Mekáči je totiž tento muffin poměrně typický a možná právě díky němu se dostal i do povědomí Čechů. I my jsme se s ním u "Meka" setkali prvně a pořádně nás nadchnul! A proto v naší snídaňové sekci nemůže tento druh pečiva chybět!

Je zřejmé, že není muffin jako muffin. Většina z nás si totiž pod tímto pojmem představí sladký mini dortík a samozřejmě nejste daleko od pravdy. V tomto případě se však jedná o americký muffin. Anglický muffin je na rozdíl od toho amerického takovým malým kynutým chlebíkem, který může být příjemnou alternativou oblíbeného toustu a skvěle tak doplnit snídaňovou tabuli.

Jeho historie vzniku spadá až do dob viktoriánské Anglie, kdy na konci 19. století mladý Angličan jménem Samuel B. Thomas emigroval do New Yorku. Zde otevřel svou, dnes již slavnou pekárnu Thomas, a začal v ní podle receptu své matky péci „crumpetky.“ Protože si však recept pamatoval pouze z půlky, stalo se mu to, co my důvěrně známe: Neplecha! Tedy něco úplně jiného, než mělo. Díky bohu za tuto chybu! Bez ní by totiž nevznikla tato vynikající buchtička, kterou si zamiloval celý svět! 

Že Vám to něco připomíná? No jistě! Vždyť díky malé nepozornosti vznikla před téměř 100 lety i neméně slavná Pavlova!  
  
https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Náročnost: Náročné na čas. Pokud umíte připravit kynuté těsto nebude pro Vás recept více náročný.

Doba přípravy: 2,5 hodiny
  • 20 minut příprava těsta,
  • 1,5 hodiny celkové kynutí,
  • 15 minut práce s těstem,
  • 30 minut pečení,
  • 15 minut příprava vložek do muffinu.
Co budete potřebovat (cca 20 muffinů):
  • 640 g hladké mouky,
  • 250 ml mléka,
  • 100 ml vody,
  • 20 g másla,
  • 1,5 lžičky soli,
  • 1 lžička cukru,
  • 15 g čerstvého droždí.
Postup:
  1. Nejprve si v hrnku smícháme cukr s droždím. Poté přidáme lžíci mouky a 5 lžic vlažného mléka (pozor ať není horké, horké mléko by zabilo kvasnice). Směs zamícháme, přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme 15 minut vzejít kvásek. Pokud po této době nejeví známky kynutí, je potřeba začít znovu, tyto kvasnice byly špatné. 
  2. Do velké mísy si prosejeme mouku se solí. V hrnečku smícháme vlažné mléko s rozpuštěným máslem a vodou. Doprostřed mouky uděláme malý důlek a vlijeme do něj vzešlý kvásek, který zalijeme mléčnou směsí z hrnečku. Pomocí vařečky vypracujeme vláčné a pružné těsto. Těsto zakryjeme fresh fólii a necháme 1 hodinu na teplém místě kynout.
  3. Pracovní plochu si dobře pomoučíme. Vložíme na ni vykynuté těsto, které několikrát pěstí promáčkneme a za pomoci válečku z něj vyválíme 1,5 cm vysokou placku. Hrnečkem, kterému jsme pomoučili okraj, vykrajujeme cca 8 cm velká kolečka. Kolečka přesuneme na pořádně pomoučený dřevěný válek či prkénko, posypeme je krupičkou a zakryjeme fresh folií a necháme ještě 25 minut kynout. 
  4. Na plotně necháme rozehřát lívanečník a připravené muffiny na něm z každé strany necháme 5 minut zvolna upéct. Upečené muffiny necháme na mřížce vychladnout.
  5. Anglické muffiny podélně rozkrojíme a plníme dle chuti slanými či sladkými vložkami.
Naše oblíbená varianta: Na pánvi si usmažíme slaninu. Na zbylém tuku ze slaniny dáme prohřát obě půlky rozkrojeného muffinu. Spodní půlku muffinu hojně natřeme avokádovou pomazánkou, na ni položíme dva opečené plátky slaniny a na vrch jemně posolené volské oko. Vše přiklopíme horní půlkou muffinu a můžeme podávat.

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA:
 
Co budete potřebovat (cca 5 muffinů):
  • 2 zralá avokáda,
  • 250 g pomazánkového másla,
  • 1 lžička soli,
  • 1/2 lžičky pepře,
  • 1 lžička sušeného česneku,
  • 1 citrón.
Postup:
  1. Avokádo omyjeme, podélně rozkrojíme, vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Vydlabanou dužinu vložíme do misky a vidličkou ji rozmělníme. Avokádo pokapeme šťávou z citrónu a dobře směs zamícháme. Šťáva z citrónu nám zaručí, že avokádo nezčerná.
  2. Přidáme pomazánkové máslo, sůl, pepř a česnek a vše dobře promícháme.
  3. Pomazánku přikryjeme fresh folií a dáme do ledničky uležet.
Co Vy a anglický muffin, připravujete jej doma?
 
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images