SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 92: ČESKÉ VDOLKY

Pokaždé když Markétka udělá vdolky, hned si vzpomenu na dobu, kdy jsem navštěvoval základní školu. Vdolky k obědu byly totiž společně s ...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Pokaždé když Markétka udělá vdolky, hned si vzpomenu na dobu, kdy jsem navštěvoval základní školu. Vdolky k obědu byly totiž společně s kakaem to nejlepší, co si mohl člověk v jídelně přát. Byl to takový maják gastronomie, o který se tříštila záplava UHO omáček, těstovin a přeslazeného čaje. Rád se ve vzpomínkách vracím do těchto bezstarostných dětských let a moje manželka to moc dobře ví, proto dnešní Sandtnerkovskou výzvu věnovala právě této smažené dobrotě. Škoda jen, že ani u nás se nepřidávalo!

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Co budete potřebovat (na 20 vdolků):
  • 500 g hladké mouky,
  • 50 g cukru,
  • 40 g másla,
  • 3/8 l mléka,
  • 20 g droždí,
  • 1 žloutek,
  • 120 g sádla,
  • citrónová kůra,
  • sůl, 
  • zavařenina,
  • strouhaný tvaroh.
Recept podle Sandtnerky:
Prosetou mouku trochu osolíme, osladíme, přidáme citrónovou kůru, z droždí vykynutý kvásek, vlažné mléko s umíchaným žloutkem, rozehřátým máslem a vypracujeme z toho přiměřeně tuhé těsto a dáme je vykynouti. Z vykynutého těsta vykrájíme lžící stejné kousky, uděláme bochníčky a dáme vykynouti na máslem potřený plech. Pak je rukou poněkud roztlačíme, v horké troubě rychle osušíme, na češ je klademe do rozpáleného sádla neb převařeného másla a usmažíme je na obou stranách. Prochladlé potímráme povidli neb zavařeninou, sypeme tvarohem a pokapeme hustou kyselou smetanou. Také můžeme vdolečky posypati strouhaným perníkem a cukrem. 

My jsme je mazali povidly a jahodou marmeládou, na vrch jsme dávali vaničkový tučný tvaroh rozmíchaný s trochou cukru.

Poznámky:
  • Předpečené vdolky jsou lépe stravitelné, protože při následném smažení již tolik tuku nenasáknou.

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

You Might Also Like

1 komentářů

Flickr Images