LETNÍ PIŠKOTOVÝ DORT S RYBÍZEM

Taky byla Vaše letní ovocná nadílka tak mizerná jako ta naše? Třešně nám zmrzly, jahody si vzali do parády slimáci a rybíz? Na ten se př...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Taky byla Vaše letní ovocná nadílka tak mizerná jako ta naše? Třešně nám zmrzly, jahody si vzali do parády slimáci a rybíz? Na ten se přišly podívat špačci! Na keříku zbylo jen několik seschlých a scvrklých kuliček zatímco ten sousedův se pyšnil rybízem velkým, jak koule na vánočním stromku. I přestože ten keř stál jen pár metrů od toho našeho, větvičky se mu prohýbaly až k zemi! No jo, letos se na naši ovocnou zahrádku asi přilepila smůla a o to víc nám sousedův rybíz nedal spát! 14 dní jsme jej mlsně pozorovali a to, že z něj soused za celou dobu neutrhl ani kuličku, nás ještě více popichovalo! Asi tam čekal na nás! Jednoho dne se totiž nad jeho zahrádkou začalo smrákat. Zahradu měl plnou čerstvě usušeného sena a za humny se už chystala poctivá letní bouřka. Rychle jsme přispěchali na pomoc. Přiložili jsme ruku k dílu a jako odměnou nám byl rybíz, pro který soused neměl využití. Konečně jsme si tak mohli udělat pořádný letní dort plný červeného rybízu!  

https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny + 60 minut chladnutí 

  • 15 minut příprava těsta na piškot,
  • 60 minut pečení piškotu,
  • 15 minut příprava krému,
  • 15 minut zdobení.

Co budete potřebovat (na dort o průměru 22 cm):
  • 7 vajec,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 150 g polohrubé mouky,
  • 30 g vanilkového pudinkového prášku,
  • 200 ml mléka,
  • 1 lžička citrónové šťávy,
  • 30 g vanilkového cukru,
  • 250 g měkkého tvarohu,
  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • 300 g rybízu,
  • hrst lístků máty.
Postup:

  1. Nejprve si vezmeme dortovou formu o průměru 22 cm a vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  2. Troubu dáme předehřívat na 100 °C na horkovzduch.
  3. Nyní si připravíme piškotový korpus. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny. Poté vyšleháme dotuha bílky a spolu s moukou obě směsi pomalu smícháme dohromady. 
  4. Těsto nalijeme do formy a dáme jej péci na 10 minut do trouby předehřáté na 100 °C. Po 10ti minutách teplotu zvýšíme na 130 °C a pečeme ještě 50 minut. Po 60 minutách, kdy je piškot v troubě do něj píchneme suchou špejlí a pokud ji vytáhneme opět suchou, můžeme piškot vyndat. Piškot necháme ve formě zcela vystydnout a mezitím si připravíme krém. 
  5. Pudinkový prášek rozpustíme v mléce a směs přivedeme k varu. Vaříme, dokud směs není tak hustá, že klade odpor. Směs odstavíme a počkáme, až zcela vychladne. Poté k ní přidáme citrónovou šťávu, vanilkový cukr a tvaroh a vše umícháme do hladkého krému.
  6. Korpus podélně rozpůlíme a promažeme polovinou krému. Na krém naklademe polovinu očištěného rybízu a opět potřeme zbylým krémem. Dort přiklopíme druhou částí korpusu. Na vrch dáme do tuha ušlehanou smetanu, zbylý rybíz, lístky máty a dort necháme zatuhnout v ledničce. Na závěr jej dle chuti můžeme poprášit práškovým cukrem a podáváme.
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tyhle lehké a na oko krásné dorty jsou skvělé! Někdy bych také chtěla takový zkusit upéct.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Flickr Images