CUKEŤÁK

Opět nastala Frantova nejoblíbenější sezóna roku, sezóna cuket. A tak stejně jako každý rok, i letos máme cukety naprosto všude. Máme ...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Opět nastala Frantova nejoblíbenější sezóna roku, sezóna cuket. A tak stejně jako každý rok, i letos máme cukety naprosto všude. Máme je na grilu, v polévce, v buchtě, v bramborácích, těstovinách a tak není výjimkou, že nedělní tříchodové menu neobsahuje nic jiného než cuketu. Ani Štěpán tomu neunikl! Drží s námi basu a cuketovo-bramborové pyré láduje už od 5. měsíce. Cuket je prostě víc než dost! Na cuketovém políčku, které máme na kompostu se tyhle dýňoviny množí jako králíci a dokud léto neskončí, množit se prostě budou. Abychom se v cuketách za chvíli neutopili, museli jsme se do toho pořádně opřít a vytvořit recept, ve kterém padnou alespoň dvě cukety naráz. No myslím, že jsme tento úkol splnili přímo na jedničku, nejen že jsme zdělali dva klabrdóny, hlavně jsme si skvěle pochutnali. Ať už tedy potřebujete s cuketama zamávat nebo si dát jen něco malého na zub, tento recept Vám můžeme jenom doporučit.

https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Co budete potřebovat:
  • 2 velké cukety (cca 1,5 kg),
  • 3 větší cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • 2 vejce,
  • 1 hrst nasekaného oregana,
  • 1/2 lžičky drceného kmínu,
  • 150 g salámu (gothaj),
  • 180 g hrubé mouky,
  • pepř,
  • sůl,
  • sádlo na plech.
Nejprve nastrouháme cukety na dírkovaném struhadle (Je to ta část, která se blbě myje a většinou to nepoužíváte). Přes větší misku dáme síto, nastrouhanou cuketu do něj vložíme a necháme alespoň 30 minut odkapat. Než cuketa odkape, nastrouháme si na stejném struhadle cibuli a česnek. Godhaj nastrouháme na hrubém struhadle a vše přimícháme do připravené cukety. Přidáme vejce, mouku, koření a sůl. Vše důkladně promícháme a necháme alespoň 10 minut odležet. Mezitím si předehřejeme troubu na 150 °C. Do trouby zatím vložíme plech, do kterého jsme dali cca 3 lžíce sádla a necháme je v horku rozpustit. Pak na plech rovnoměrně rozprostřeme cukeťák a trochou rozpuštěného sádla jej pokapeme. Dáme ho zpět do vyhřáté trouby a pečeme 1 hodinu, dokud jeho povrch nezezlátne. Takto připravený cukeťák nakrájíme na velké čtverce a podáváme buď jako přílohu nebo něco na zub na večer.
Doba přípravy 2 hodiny s náročností 2/5. 

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
  

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images