SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 88: BUBLANINA

I přestože i my patříme mezi ty, kterým vadí, že prší a když je krásně, chtěli by, aby zapršelo, myslím, že nemá smysl si na to naše čes...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

I přestože i my patříme mezi ty, kterým vadí, že prší a když je krásně, chtěli by, aby zapršelo, myslím, že nemá smysl si na to naše české počasí stěžovat. Za těch třicet let, co s ním totiž žijeme, jsme si na něj už tak nějak zvykli. Ale všechno má své meze! Počasí respektujeme jen do té doby, než nám začne sahat na naši s láskou opečovávanou úrodu. Tak třeba letos si nás počasí moc nepředchází. Nejenže nám vichřice poslala naši švestku do věčných lovišť, pozdní mrazy, které nás nečekaně zastihli i v květnu, nechali umrznout naši třešeň a tak byste na ni její plody museli pohledat! Třešně prostě letos nejsou a nebudou, a jelikož jsou na tom všichni z Libereckého kraje úplně stejně, museli jsme pro třešně k dvanácti měsíčkům, které máme již nějaký ten měsíc v mrazáku. Naše touha po třešňové bublanině byla totiž nepotlačitelná!
 
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 40 minut

  • 20 minut příprava těsta (pokud máte kuchyňský robot, půjde to rychleji), 
  • 20 minut pečení.


Co budete potřebovat (1 plech):
  • 150 g másla,
  • 150 g cukru,
  • 3 vajíčka,
  • vanilka, 
  • citrónová kůra, 
  • 150 g mouky,
  • 250 g třešní. 
Recept podle Sandtnerky:
Umíchané máslo, cukr, žloutky, citrónovou kůru a vanilku třeme 20 minut. Poté přidáváme po lžících z bílků tuhý sníh a mouku. Nízký pekáč nebo plech vymažeme syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto na něj na 2 cm silně rozetřeme, poklademe višněmi nebo třešněmi a v dobře  vytopené troubě upečeme bublaninu do růžova. Upečenou prochladlou nakrájíme na řezy a pocukrovanou podáváme.

Náš postup:

  1. Nejprve si vymažeme pekáč máslem a vysypeme polohrubou moukou. 
  2. Troubu dáme rozehřívat na 160 °C na horkovzduch.
  3. Nyní si rozdělíme vajíčka do dvou misek. Zvlášť žloutky a zvlášť bílky. 
  4. Máslo utřeme s cukrem do světlé pěny, poté do ní zamícháme žloutky, citrónovou kůru a vanilku.
  5. V jiné míse si vyšleháme sníh do tuha a následně jej po částech jemně zamícháme do utřené máslové směsi střídavě s moukou. 
  6. Nadýchané těsto nalijeme na plech, rovnoměrně jej rozprostřeme stěrkou na vrch poklademe třešně a bublaninu dáme péci. Pečeme ji 30 minut na 160 °C. 
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Vypadá náramně! Peču šlehačkovou, proč nevyzkoušet tuhle klasiku!
    Market, díky! Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. My letos také nemáme třešně ani švestky. Naštěstí máme ještě pár kompotů z loňska, tak si bublaninu můžeme dopřát dle libosti :-). Musím moc pochválit fotky, jsou nádherné. Hezký den A.

    OdpovědětVymazat

Flickr Images