GRILOVACÍ SPECIÁL 1: TUPLÁK BURGER

Asi tu nemá smysl psát, že grilujeme už od března. Nejsme totiž takový blázni, abychom zde odkopali naši úchylku a byli tak terčem posmě...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Asi tu nemá smysl psát, že grilujeme už od března. Nejsme totiž takový blázni, abychom zde odkopali naši úchylku a byli tak terčem posměchu, že grilujeme i ve sněhu. Proto bych dnešní článek raději uvedla tím, že grilování je prostě fajn záležitost. Je to totiž skvělá příležitost, jak posedět s přáteli u dobrého jídla a navíc co si budeme povídat, v každém z nás je trochu toho pyromana, takže se u toho grilování můžete i šťourat v ohýnku. Věříme, že naši vášeň pro BBQ nesdílíme sami a proto, když je teď léto v plném proudu, rozhodli jsme se s Vámi podělit o naše, kouřem ovoněné nepleší speciality. 
      
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Co budeme potřebovat (na 6 burgerů):

Kdo nás čte už dlouho, ví jak burgery milujeme, takže co se týče výroby burger housek, koukněte na ně do receptu například ZDE.

Na maso: 
  • 700 g mletého hovězího,
  • 700 g mletého vepřového,
  • sůl,
  • pepř,
  • 120 g másla,
  • 3 snítky oregana,
  • 2 snítky saturejky,
  • 1 větvička petrželky.
Na smetanový dip:
  • 200 g zakysané smetany,
  • 250 tučného tvarohu,
  • paprika (koření),
  • 5 stonků pažitky,
  • 2 lžíce dijonské hořčice,
  • olivový olej,
  • pár kapek citrónu,
  • sůl,
  • pepř.
Mezi housku:
  • 3 ks Sedlčanského Tupláku,
  • 12 ks kozích rohů (naložených ve sladkokyselém nálevu na okurky),
  • 1 červená cibule,
  • 3 snítky saturejky,
  • plnotučná hořčice. 
Housky si můžete upéct podle neplešího receptu nebo je koupit v supermarketu. Pokud půjdete první, zdlouhavější cestou, musíte je upéct jako první a těsto na ně přichystat den dopředu. Současně je potřeba s předstihem cca 1 hodiny před samotnou přípravou burgerů, připravit i bylinkové máslo a smetanový dip.  
Bylinkové máslo: Máslo smícháme s nadrobno nesekanou saturejkou, petrželkou a oreganem, vložíme jej na fresh folii, zatočíme ji a vyválíme do drobného válečku. Takovýto "buřtík" dáme na 1 hodinu uležet a vychladit do ledničky. 
Smetanový dip: Smetanu smícháme s tvarohem. Přidáme papriku, na drobno nasekanou pažitku, hořčici, olej, trochu citrónu a dle chuti sůl a pepř. Vše pečlivě promícháme a dáme vychladit.
Burger maso: Obě mletá masa vložíme do mísy a spolu se solí a pepřem je dobře promícháme. Směs si rozdělíme na 12 stejných dílů a z každého dílu vypracujeme stejně velké cca 1 cm tlusté placky. Ztuhlé bylinkové máslo nakrájíme na 6 koleček a každé kolečko vložíme na polovinu masových placek. Placku s máslem přiklopíme plackou bez másla a konce stlačíme k sobě tak, aby se obě placky k sobě přilepili. Masa doupravíme do kulatého tvaru a uprostřed je opět stlačíme. Jde nám o to, aby maso bylo rovnoměrné (prostě se nebojte tam to máslo pořádně zatlačit). Masa naskládáme na talíř a můžou putovat na gril. Pečeme je na rozpáleném grilu 7 minut z každé strany.
Sedlčanský tuplák: Nejprve si přichystáme 6 čtverečků alobalu na zabalení sýra. Hermelín rozkrojíme na půl. Snítky saturejky přestříhneme na čtyřikrát. Doprostřed každého alobalu dáme jeden kousek saturejky a na ni položíme plísňovou částí rozkrojený hermelín. Na vrchní část hermelínu dáme další kousek saturejky a takto přichystaný hermelín alobalem zabalíme. Připravené hermelíny dáme na 7 minut na rozpálený gril.
Když máme housky, masa, tupláky i dip přichystány, můžeme se pustit do sestavení burgeru. Housky rozkrojíme a na chvilku je dáme rozpéct na gril. Poté spodní půlku housky natřeme plnotučnou hořčicí, položíme na ni maso na kolečka nakrájenou cibuli, kozí rohy, hermelín (tekutou částí dolů), smetanový dip a na závěr vrchní část housky.
Doba přípravy 1 hodina (+ 1 hodina příprava housek bez kynutí) s náročností 2/5.  

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Burgry máme rádi, občas také děláme. :o)
    Hezký víkend přeji.

    OdpovědětVymazat

Flickr Images