SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 85: KOBLIHY

I přestože máme občas s Frantou odlišný názor na to, jaké sladké pečivo je tím nejlepším pečivem na rozjezd nového dne, v jednom jsme za...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

I přestože máme občas s Frantou odlišný názor na to, jaké sladké pečivo je tím nejlepším pečivem na rozjezd nového dne, v jednom jsme za stejno, koblihy to prostě jistí! Ať už jsou s dírou nebo bez, vždycky potěší naše chuťové buňky, a i když se nám občas ráno opravdu stávat nechce, s čerstvým koblížkem v ruce je ten začátek týdne tak nějak vždycky příjemnější. Když tedy na pořad dne opět přišlo vaření podle Sandtnerky, rozhodli jsme se po náročném víkendu zajistit veselejší pondělí nasmažením pořádné kopy meruňkových koblížků. Škoda, že náš plán moc nevyšel a koblihy to měly spočítáné už v neděli po obědě! Hold se po nich opět zaprášilo, a nám nezbývá nic jiného, než na ně při zítřejší vztávačce pouze zavzpomínat. Myslím, že po tom jaký měly úspěch, se v naší kuchyni jistě brzo objeví zase.   

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  •  50 g másla,
  • 50 g cukru,
  • 4 žloutky,
  • sůl,
  • citrónová kůra,
  • vanilka,
  • 1 lžíce rumu,
Na kvásek:
  • 35 g droždí,
  • 1/3 litru mléka,
  • 500 g cukru,
  • 200 g krupičkové mouky,
  • 100 g meruňkové zavařeniny,
  • 500 g převařeného másla,
  • 20 g vanilkového cukru. 
Recept podle Sandtnerky:
V míse třeme máslo, cukr a žloutky 15 minut. Do utřeného přidáme rum, sůl, tlučenou vanilku, citronovou kůru a vykynutý kvásek, takto připravený: droždí umícháme s tlučeným cukrem, přidáme ohřáté mléko, krupičkovou mouku a dáme kynouti. Těsto zahustíme ohřátou moukou a dobře je vypracujeme. Když se na něm tvoří puchýřky, dáme je vykynouti. Pak z něho uděláme koblihy. Nejprve těsto vyválíme asi na prst silně, kroužkem na koblihy označíme těsně vedle sebe kolečka a do poloviny jich vložíme do středu kousek tuhé, meruňkové zavařeniny. Pak vykrojíme z druhé poloviny kroužkem kousky těsta, položíme je na označené, zavařeninou naplněné kruhy, kolem dobře těsto prsty přitlačíme a pak menším kruhovým vykrajovadlem koblihy vykrojíme. Dáme je na pomoučené vlahé prkénko, přikryjeme je čistou, lehkou utěrkou a v teple je necháme vykynouti, při čemž je jednou obrátíme, aby po obou stranách stejně vykynuly. Vykynuté koblihy klademe do kastrolu na rozpálené převařené máslo a to vrchní stranou ke dnu kastrolu, přiklopíme je pokličkou a dosmažíme na druhé straně bez poklice. Usmažené koblihy klademe na síto na pijavý papír, a když oschly, dáme je na mísu a posypeme vanilkovým cukrem. Aby se máslo po smažení nespálilo, nalijeme je do hrnce do čisté studené vody. Tuk na povrchu ztuhne a můžeme jej pak sejmouti a upotřebiti. Při smažení hledíme, aby bylo stále másla na 3 cm vysoko.

Na přípravu těsta jsme použili polohrubou mouku a postup tvorby koblih trochu upravili podle svého. Těsto jsme si vyváleli v tloušce na prst silně a přepůlili ho na dvě části. Na jednu polovinu jsme nakladli hromádky meruňkové marmelády s rozestupem podle velikosti vykrajovátka a poté je přiklopili druhou částí těsta.  Každou hromádku jsme vykrojili koblihátorem a postup opakovali až do té doby, dokud nezbylo žádné těsto. Koblihy jsme smažili v olejové lázni. 

Doba přípravy 3 hodiny s náročností 2/5

Poznámky:
  • Pro vykynutí koblih je potřeba, je potřeba koblihy podsypat trochou mouky, aby se nepřilepily k podložce. 

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images