KOSMATICE

Bylin není nikdy dost a proto se u nás od jara do léta věnuje velká pozornost vytváření bylinných zásob na zimu. Nyní, když kvete bez, p...


Bylin není nikdy dost a proto se u nás od jara do léta věnuje velká pozornost vytváření bylinných zásob na zimu. Nyní, když kvete bez, podnikáme velké výpravy za jeho sklizní. Bez je totiž nejen chutný, ale i léčivý. Čistí průdušky a v době nachlazení pomáhá pocení. Ale nebojte! Bezový sirup vám koláče sledovanosti neudělá! Abyste se pořádně Zpotili, museli byste si z bezu udělat odvar. A tak jak z mých slov vyplývá, bez má všestranné vyzžití. Proto se ho nebojte nasbírat opravdu mnoho. Část můžete nasušit na čaj, část použít na sirup, a když vás u vaření sirupu přepadne hlad, můžete si z čerstvého květu udělat vynikající kosmatici.


Co budete potřebovat (pro 2 osoby):
  • 6 velkých květů bezu,
  • 2 vejce,
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky,
  • 4 lžíce mléka,
  • 30 g parmazánu,
  • sůl.
Na salát:
  • 500 g salátu locika,
  • 250 g cherry rajčat,
  • 1/2 okurky,
  • olivový olej,
  • balzamikový ocet,
  • sůl.
V míse si rozkvedláme vejce s moukou a mlékem, tak aby vzniklo řidší těstíčko (asi jako na palačinky). Těstíčko osolíme a zamícháme do něj na jemno nastrouhaný parmazán. Květy bezu (které  jsme natrhali v čistém prostředí) jemně opláchneme ve vodě, namočíme je do těstíčka a osmažíme ze všech stran na rozpáleném oleji. K osmaženým květům podáváme letní salátek připravený z výše uvedených surovin.
Doba přípravy 20 minut s náročností 0/5. 


You Might Also Like

1 komentářů

  1. Na Kosmatici nedám dopustit. Všestranné využití. Nejdřív sbírám květ na med a část na usušení na zimu na čaj. Pak ho také obaluji a smažím. No a když už odkvete a má krásnou fialovou barvu, tak z toho dělám šťávu , sirup a hlavně marmeládu. Marmeládu z bezinek u nás v rodině milujeme asi nejvíc.

    OdpovědětVymazat

Flickr Images