EMPANADAS

Kdo čte naše články pravidelně, ví, že rádi trávíme čas s přáteli u něčeho dobrého k jídlu. Věřím, že nejsme sami, a proto pro Vás máme...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Kdo čte naše články pravidelně, ví, že rádi trávíme čas s přáteli u něčeho dobrého k jídlu. Věřím, že nejsme sami, a proto pro Vás máme dnes něco trochu speciálního. Empanadas jsou totiž takové ty kapsičky, které se hodí nejen na posezení s přáteli, ale i na různé oslavy či  párty. V Argentině existují specializované restaurace, které jsou zaměřené pouze na ně a prodávají je až ve 40 různých variantách. Dalo by se řící, že to jsou takové jihoamerické pizzerie. Argentinci večer vyrážejí právě sem, aby strávili hezké chvíle v kruhu svých přátel a do sytosti si u toho nacpou pupky. Prostě ideálně strávený čas přesně podle našich představ. Kdo neměl Empanadu, jako by v Argentině snad ani nebyl. My jsme si s Natálií upekli Empanadas s tradiční náplní a později jsme ještě vyzkoušeli Natáliinu oblíbenou náplň šunka-sýr-cibule a kukuřice-bešamel. Empanadas nás natolik uchvátili, že jsme je v naší kuchyni přivítali již potřetí a ať jsme jimi pohostili kohokoliv, každý jim propadl. Věřte nevěřte, propadnete i Vy!

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
 
Co budete potřebovat (4 osoby): 
Na těsto:
  • 750 g hladké mouky,
  • 250 g másla,
  • 1 vejce,
  • 250 ml vody,
  • 2 lžičky soli.
     + 1 lžíce mléka na potření - See more at: http://www.kublanka.cz/index/empanadas#sthash.hmUPj46P.dpu
Na tradiční náplň: 
  • 300 g mletého hovězího masa,
  • 300 g mletého vepřového masa,
  • 3 cibule,
  • 3 stroužky česneku, 
  • 2 červené papriky,
  • 100 g zelených oliv,
  • 3 vajíčka,
  • červená paprika (koření),
  • pepř,
  • sůl.
Z mouky, másla, vajíčka, vody a soli vypracujeme pružné a hladké těsto. Těsto vložíme do lednice a necháme do druhého dne proležet. Den předem si připravíme i masovou směs. 
 
Pro přípravu masové směsi si nejprve dáme vařit vajíčka. Poté si na drobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji na pánvi. Dále přidáme utřený česnek a na kostičky nakrájenou červenou papriku. Vše necháme chvíli restovat, dokud není  paprika měkká a cibulka zlatavá. Poté přidáme mleté maso, které jsme si promíchali a ochutili pepřem, solí a cca třemi lžičkami sušené papriky (může být i pálivá). Zatímco se maso restuje, nakrájíme si olivy na proužky a uvařené vajíčko pomocí kráječe na vajíčka na plátky dvojitě překrojené. Olivy a vajíčko zamícháme do směsi a necháme ještě trochu prohřát.  (V případě, že je směs příliš suchá, přidáme ke konci vaření nejdno rajče.)
 
Druhý den si těsto vyválíme na tři milimetry tence a vykrajujeme z něj velká kolečka. My jsme použili velký hrnek na polévku. Z každé placky tvoříme masovou kapsičku. Placku vložíme do dlaně, doprostřed dáme hromádku masové směsi, okraje potřeme vodou a poté je přeložíme na půl jako kapsu. A teď už zbývá kapsu dobře zabalit. Uděláme to tak, že od levého kraje přehýbáme okraj kapsy po malých kouscích po celém obvodu jako spirálu. Takto připravené kapsičky pokládáme na plech vymazaný olejem. Když jsou všechny empenadas hotové, potřeme je vajíčkem a dáme péct na cca 20 minut do trouby na 160 °C.

Doba přípravy 2 hodiny + chladnutí nebo den odležení. Náročnost 3/5 (náročnější je motání okraje empenadas)

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images