SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 84: ŠPENÁTOVÝ NÁKYP (Z KOPŘIV)

Letošním hitem v naší kuchyni se stala kopřiva! Máme jí totiž tak rádi, že ji cpeme, kam se dá, a protože kopřiva pomalu žene do květu, ...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Letošním hitem v naší kuchyni se stala kopřiva! Máme jí totiž tak rádi, že ji cpeme, kam se dá, a protože kopřiva pomalu žene do květu, vzniká v těchto dnech poslední možnost si z ní něco přichystat. Když jsme tedy přemýšleli nad dnešním receptem, bylo jasné, že musíme tuto poslední možnost využít plnými doušky. Je neděle, a tak nás opět čekala další Sandtnerkovská výzva. Najít však recept, ze kterého by tato bylina koukala na první pohled, není i přes skutečnost, že ji paní Sandtnerová ve svých receptech používá ráda, až tak jednoduché, proto jsme si dnešní výzvu trochu přizpůsobili naší chuti. V těchto parných dnech nás hned na první pohled zaujal recept na špenátový nákyp a nám se to vyloženě hodilo do krámu. Proč nezaměnit špenát za kopřivu a udělat tak svěží nákyp se špenátem z kopřiv?  

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
 
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 500 g špenátu,
  • 40 g másla,
  • 40 g hladké mouky,
  • 20 g cibule,
  • 1/4 l mléka,
  • sůl,
  • pepř,
  • 5 vajec,
  • 80 g parmezánského sýra. 
Recept podle Sandtnerky:
Přebraný, dobře vypraný špenát uvaříme v osolené vodě, poté jej dáme okapati a jemně usekáme. Zvlášť si připravíme žlutou máslovou jíšku s cibulkou, zředíme ji mlékem na zahoustlou omáčku a povaříme. Do vychladlé omáčky zamícháme žloutky, sůl, pepř, připravený špenát, strouhaný parmezánský sýr a tuhý sníh z bílků. Ohnivzdorný kastrol vymažeme máslem, naplníme špenátovou směsí a v horké troubě pečeme 1/2 až 3/4 hodiny. Nákyp podáváme v nádobě, ve které se pekl. 
 
My jsme postup receptu dodrželi, pouze jsme vyměnili špenát za kopřivy. Pokud s kopřivami nemáte zkušenosti, věřte, že je stojí za to je vyzkoušet. Je však nutné dát si pozor na to, aby ještě nebyli v květu. Vykvetlé kopřivy jsou totiž zdraví škodlivé a tak sbírejte pouze ty mladé.  Nákyp jsme pekli v horkovzdušné troubě na 160 °C zhruba 1 hodinu, a abychom se více zasytili podávali jsme je s bramborem. 

Doba přípravy 2 hodiny s náročností 2/5 (František si totiž stále nevěří při chystání jíšky).
 
Poznámky:
  • Kopřivy je dobré natrhat dříve a nechat je v košíku odležet, aby vylezli všichni brouci.
 

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images