SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 79: BOŽÍ MILOSTI

Abych pravdu řekla, než jsme se s Frantou vloni pustili do Sandtnerkovské výzvy, někdy jsme dost tápali nad tím, co si máme pod některým...


Abych pravdu řekla, než jsme se s Frantou vloni pustili do Sandtnerkovské výzvy, někdy jsme dost tápali nad tím, co si máme pod některými tajuplnými názvy představit. Často docházelo i k záměně představ se skutečností a tak se nám tato kniha stala jakousi kuchařskou učebnicí, která nás bude učit ještě hodně dlouho. Jedním takovým otazníkem byly i boží milosti. Sama jsem si totiž tento název spojovala s podivným kovovým nástrojem, který se mamce schovával ve spíži mezi kupou starých vykrajovátek. Prý byl totiž na boží milosti. Když tedy došlo na Velikonoce, bylo jasné, že se musíme do milostí pustit. Chtěla jsem si totiž ten děsně zajímavej nástroj vyzkoušet a Velikonoce jsou na to jako dělané. Jenže ejhle, jen jsme otevřeli Sandtnerku, procitla jsem z nevědomosti a zjistila, že tento nástroj na klasické boží milosti nepatří, dělají se totiž úplně jinak!  


Co budete potřebovat (jedna stradní miska milostí):
  • 250 g hl. mouky,
  • sůl,
  • 50 g másla,
  • 50 g cukru,
  • 2 žloutky,
  • 2 lžíce bílého vína,
  • 5 lžic smetany, 
  • kousek strouhané citrónové nebo pomerančové kůry,
  • 250 g převařeného másla na smažení,
  • 30 g vanilkového curku na posypání.
Recept podle Sandtnerky:
Dáme na vál prosetou mouku, sůl, cukr, citrónovou nebo pomerančovou kůru. Do ní rozsekáme máslo, přidáme žloutek, bílé víno a tolik sladké smetany, aby těsto bylo měkčí nežli na obyčejné nudle, a pracujeme je tak dlouho, až se dělají na něm puchýřky. Poté těsto na stéblo silně vyválíme, nakrájíme na obdélníčky nebo trojúhelníčky, prostředkem každý po délce třikráte nařízneme zoubkovaným kolečkem a pak dáme do dobře rozpáleného másla neb sádla smažiti po obou stranách dorůžova. Smažené posypeme hodně cukrem s vanilkou neb skořicí a podáváme. 

Udělali jsme obě varianty, abychom zkusili všechny chutě a tak jsme do půlky těsta přidali citrónovou kůru a do druhé pomerančovou. Milosti s citronovou kůrou jsme posypali cukrem s vanilkou a ty s kůrou pomerančovou cukrem se skořicí. Kromě doporučených tvarů jsme použili i vykrajovátko ve tvaru ptáčka, jakožto tradiční velikonoční motiv. Po cukroví se klasicky jen zaprášilo a tak doporučujeme dlouho neváhat a vyzkoušet ho!

Doba přípravy 30 minut s náročností 1/5.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images