KACHNA NA POMERANČÍCH

Pečená kachna je jedno z mých nejoblíbenějších jídel a tak bez nadsázky mohu říci, že jsem jich už za ta léta snědl celá hejna. Kach...


Pečená kachna je jedno z mých nejoblíbenějších jídel a tak bez nadsázky mohu říci, že jsem jich už za ta léta snědl celá hejna. Kachnou, která však pro mě byla vždy tou nejlepší, byla ta, kterou mi pekla moje babička. Musím ale přiznat, že hlavním tahákem babiččiny kachny, nebyla kachna jako taková, ale kombinace kachní pečeně a výborně vychuceného zelí. Kačka podle babči, byla na špici prakticky nepřetržitě a neotřesitelně a to až do té chvíle, kdy jsme se s Markétkou vydali na dovolenou do Číny a ochutnali tam světoznámou lakovanou kachnu. Chtě nechtě, musel jsem uznat, že babči kachna byla odsunuta na stříbrnou pozici. No a to jsem ještě neměl tušení, s jakou variací pečené kachny se vytasí moje Markétka. Pomeranče moc nemusím, ale kachna v pomerančovém kabátku mi vyrazila dech a na dlouhou dobu se tak tato varianta stala tou nejlepší kachnou, kterou jsem kdy jedl! Babi, i když je ta tvoje pečená kachna až na třetí příčce, stále je fantastická.


Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 2 kg mladé kachny,
  • 4 pomeranče,
  • 1 velké jablko,
  • 150 ml bílého vína (ideálně tramín červený),
  • tymián,
  • kmín,
  • sůl,
  • 1 lžíce medu.
  • řepkový olej.
Kachnu omyjeme, otřeme a očistíme od zbylých peříček. Řádně osolíme (opravdu se toho nebojte), posypeme trochou kmínu, pokapeme olejem a vše vmasírujeme do kůže. Bříško naplníme na osminy nakrájeným oloupaným a odjádřeným jablkem, vyfiletovaným pomerančem a snítkou tymiánu. Poté ji necháme přes noc odležet (pro nedočkavce stačí alespoň 2 hodiny). Druhý den ji polijeme vymačkanou šťávou z jednoho pomeranče, další pomeranč nakrájíme na kolečka (bez jadýrek a kůry) a poskládáme jej na kachnu. Kachnu pečeme v pekáči s víkem na 110 °C zhruba 1,5 hodiny, pak zvýšíme teplotu na 140 °C a pečeme další hodinu. Během pečení kačku zkontrolujeme. Propíchneme jí vidličkou biskup a podkrčí, aby odešel tuk (dejte pozor, ať nepíchnete do masa, aby naopak neodešla šťáva), polijeme jí vínem a v případě, že je dost tekutiny, tak opět přikryjeme a pečeme ještě zhruba hodinu na 150 °C do měkka. Půl hodiny před dopečením stáhneme z kachny pomeranč, zahřejeme lžíci medu, kterou smícháme trochou oleje, tím kačenku potřeme a necháme ji 15 minut zlátnout. Nový oloupaný pomeranč si nakrájíme na plátky a dáme jej opět na kačku a opět pečeme finálních 15 minut. Naporcovanou kačku podáváme s kysaným červeným zelím a bramborovými plackami (recept zde). 
Doba přípravy 3 hodiny (+ odležení 24 h) s náročností 4/5. 





You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images