GNUDI S ROZMARÝNOVÝM MÁSLEM

Možná nejspíš z nudy si chtěl František udělat gnud i ! A nebo, že by to bylo ze zvědavosti? Když poprvé přišel s tímto receptem Jamie...


Možná nejspíš z nudy si chtěl František udělat gnudi! A nebo, že by to bylo ze zvědavosti? Když poprvé přišel s tímto receptem Jamieho Olivera, vůbec jsem netušila o co jde, ale recept mě na tolik oslovil, že jsem se rozhodla přijmout výzvu a také ho vyzkoušet. Vařené kuličky z ricotty a parmazánu mě velmi lákaly. Jednak jsem byla zvědavá, jak jejich vaření bude v praxi fungovat a zároveň se mi i sbíhaly sliny na tuto zajímavou sýrovou kombinaci. Příprava byla zdlouhavá, ale výsledek byl naprosto famózní. Na první pohled malé kuličky zasytily i věčně hladového Frantu a díky jedinečné kombinaci chutí se hned staly oblíbenou stálicí v naší kuchyni. Variant s čím si je můžete udělat je mnoho, my si k nim nejraději děláme omáčku z másla a rozmarýnu. 

Co budete potřebovat (na cca 7 porcí):
  • 1 kg ricotty,
  • 100 g parmazánu,
  • 1 muškátový oříšek,
  • sůl,
  • pepř,
  • krupice.
Na omáčku:
  • 150 g másla,
  • rozmarýn,
  • naložený česnekový bok
Ricottu necháme 12 hodiny vykapat. Poté ji mírně osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný parmazán a trochu muškátového oříšku. Vše dobře promícháme a ze směsi vytvoříme 40 malých kuliček. Kuličky obalíme v krupici a vyskládáme na krupicí posypaný tác. Takto je necháme odležet do druhého dne (nepřikrýváme)

Když jsou kuličky odleželé, připravíme si k nim rozmarýnové máslo. Použijeme hlubší pánev, pod kterou mírně zapneme plotýnku. Do pánve vložíme snítky rozmarýnu, který na sucho mírně zahřejeme a až začne vonět (nesmí se připalovat), přidáme máslo a zpozvolna ho rozpustíme. V kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu a odstáté gnudi do ní postupně dáváme vařit cca po deseti kusech. Vaříme je 3 minuty. Uvařené kuličky vyndáme na prkénko. Vodu, ve které se gnudi vařily, nevyléváme, ale pár lžic použijeme na zředění omáčky. Do takto připravené omáčky vložíme kuličky a vše promícháme. Na jednu porci stačí 5 - 6 kuliček. Podáváme je zasypané opraženým naloženým česnekovým bokem.

Doba přípravy 40 hodin s náročností 3/5. 

You Might Also Like

4 komentářů

Flickr Images