DORT PAVLOVA

Byla jednou jedna baletka a ta se jmenovala Anna Pavlova. Tato slavná baletka pocházela z Ruska a byla natolik slavná, že tančila v di...


Byla jednou jedna baletka a ta se jmenovala Anna Pavlova. Tato slavná baletka pocházela z Ruska a byla natolik slavná, že tančila v divadlech celého světa. Jednou, když přijela vystupovat na Nový Zéland, přichystal jí šéfkuchař místního hotelu dezert, který byl nadýchaný, lehký a jemný stejně jako její baletní sukýnka. Tak vznikl pohádkově jemný dort zvaný Pavlova... Obří maxipusinka, do které někdo kdysi omylem přidal ocet a vytvořitl tak bílkový korpus s vnitřkem jemným jako marshmalow, je Novozélandským národním kuchařským skvostem.  V kombinaci s nadýchanou šlehačkou dozdobenou pro Nový Zéland tak typickým kiwi, pak tvoří nezapomenutelný zážitek, který si po jeho ochutnání budete chtít ne jednou zopakovat. Když Vám navíc prozradím, že se jedná o snad nejjednodušší dezert, který znám, jsem si naprosto jistá, že tento dort se stane stálicí ve Vaší kuchyni!



Co budete potřebovat (cca 12 řezů):
  • 3 bílky,
  • 170 g moučkového cukru,
  • 1 lžíce škrobu,
  • 1 lžička vinného octa,
  • 250 ml smetany na šlehání,
  • ovoce dle chuti.
Troubu dáme vyhřívat na 150 °C a mezitím si připravíme směs na pusinku. Bílky šleháme tak dlouho až nám po vytažení metel začnou dělat špičky. Poté do sněhu po troškách pečlivě zašleháváme moučkový cukr, dále přidáme škrob a na závěr ocet, který do směsi jemně zašleháme. Sněhovou hmotu naklademe na plech vyložený pečícím papírem. Vytvoříme z něj jakousi hroudu a vložíme ji do trouby, kterou ztlumíme na 130 °C. Pusinku pečeme 80 minut. Upečenou pusinku necháme zcela vychladnout. Navrch naklademe vyšlehanou šlehačku a na ní nakrájené ovoce. 

Doba přípravy 2 hodiny s náročností 0/5.

 

You Might Also Like

2 komentářů

Flickr Images