DORT PAVLOVA

Byla jednou jedna baletka a ta se jmenovala Anna Pavlova. Tato slavná baletka pocházela z Ruska a byla natolik slavná, že tančila v di...


Byla jednou jedna baletka a ta se jmenovala Anna Pavlova. Tato slavná baletka pocházela z Ruska a byla natolik slavná, že tančila v divadlech celého světa. Jednou, když přijela vystupovat na Nový Zéland, přichystal jí šéfkuchař místního hotelu dezert, který byl nadýchaný, lehký a jemný stejně jako její baletní sukýnka. Tak vznikl pohádkově jemný dort zvaný Pavlova.

Obří maxipusinka, do které někdo kdysi omylem přidal ocet a vytvořil tak bílkový korpus s vnitřkem jemným jako marshmalow, je Novozélandským národním kuchařským skvostem.  V kombinaci s nadýchanou šlehačkou dozdobenou pro Nový Zéland tak typickým kiwi, pak tvoří nezapomenutelný zážitek, který si po jeho ochutnání budete chtít ne jednou zopakovat. Když Vám navíc prozradím, že se jedná o snad nejjednodušší dezert, který znám, jsem si naprosto jistá, že tento dort se stane stálicí i ve Vaší kuchyni!


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 2 hodiny

  • 15 minut příprava těsta,
  • 90 minut pečení,
  • 15 minut zdobení.
Co budete potřebovat (cca 12 řezů):
  • 3 bílky,
  • 170 g moučkového cukru,
  • 1 lžíce škrobu,
  • 1 lžička vinného octa,
  • 250 ml smetany na šlehání,
  • ovoce dle chuti.
Postup:
  1. Nejprve si upravíme krupicový cukr tak, aby byl jemnější než krupicový a zároveň hrubší, než práškový. Docílíme toho tak, že jej krátce rozmixujeme ve foodprocesoru nebo za pomoci tyčového mixéru. 
  2. Troubu dejte předehřívat na 150 °C.
  3. Bílky vložíme do větší nádoby a začneme je šlehat na střední rychlost (Nejjednodušší je použít kuchyňského robota, ale pokud jej nevlastníte nezoufejte, i s ručním metličkovým mixérem dosáhnete dobrého výsledku.). Když bílky začnou tvořit sníh, přidáváme po lžících připravený cukr a postupně jej pečlivě zašleháváme. Po zašlehání všeho cukru zvyšte otáčky na nejvyšší rychlost a šlehejte ještě alespoň 10 minut. Šlehání je totiž na přípravě pavlov tou nejdůležitější částí. Dobře ušlehaný sníh poznáte tak, že po vytažení metel tvoří vysoké rovné špičky. Nyní už můžeme zašlehat do sněhu škrob a na závěr i vinný ocet, ten zašlehejte velmi jemně.
  4. Sníh vyndáme vařečkou nebo kuchyňskou stěrkou na plech vystlaný pečícím papírem tak, aby tvořil velkou hroudu. Tuto sněhovou hroudu metlou uhladíme a navrchu zploštíme. 
  5. Pavlovu vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a ihned tuto teplotu snížíme na 120 °C. Pavlovu sušíme 90 minut. 
  6. Upečenou pavlovu necháme zcela vychladnout a chladnou ji na vrchu zdobíme do tuha vyšlehanou šlehačkou a na malé kousky nakrájeným ovocem. 
 

You Might Also Like

2 komentářů

Flickr Images