SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 74: BUCHTY

Kdo by nechtěl mít pekáč buchet na břiše! Co si budeme povídat, každý si ho přejeme, ale jen málokdo z nás má tu vůli se k němu dohrabat....



Kdo by nechtěl mít pekáč buchet na břiše! Co si budeme povídat, každý si ho přejeme, ale jen málokdo z nás má tu vůli se k němu dohrabat. Samozřejmě že i Franta by ho chtěl, ale ať dělá, co dělá, stále ho má dnem vzhůru. Musím přiznat, že se vážně snaží. S klukama chodí pravidelně crossfitit, pátky tráví na fotbale a doma se mi zmítá na trámu jako divej. Vždycky ho pak načapám, jak před zrcadlem hledá aspoň jednu buchtičku a když jí nenajde zmítá se bez výsledku stále dál. Chvílemi je mi ho až líto a tak když dnes opět vyrazil na lov buchet do fitka (a opravdu to nemyslím jako dvojsmysl) vzala jsem kuchyň útokem a upekla mu jeden pekáč buchet na zub. Buchty ho nadchly. Padaly do něj jedna za druhou a od té doby místo toho, aby pracoval na pekáči buchet na břiše, pracuji já na tom pekáči buchet, který si do břicha může nacpat! 

Co budete potřebovat (na 1 pekáč cca 25 buchet):
  • 500 g polohrubé mouky,
  • 120 g másla,
  • 100 g cukru,
  • sůl,
  • vanilka,
  • citrónová kůra,
  • 2 hořké strouhané mandle,
  • 250 ml vlažného mléka,
  • 3 vejce,
  • 25 g droždí,
  • vanilkový cukr na pocukrování. 
Recept podle Sandtnerky:
Na vále si s moukou rozsekáme nožem čerstvé máslo, dáme do mísy, přidáme cukr, sůl, vanilku, citronovou kůru, hořké strouhané mandle, vlahé mléko, ve kterém umícháme dva žloutky a  jedno vejce a naposled přidáme z droždí připravený, vykynutý kvásek, a vše důkladně vypracujeme. Pak dáme těsto vykynouti. (Měkké, přiměřeně tuhé těsto.) Vykynuté těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky, plníme je nádivkou povidlovou, makovou atd., uděláme buchtičky, které složíme do vymazaného pekáče, při čemž je po stranách pomažeme máslem a dáme vykynouti. Pak je na povrchu potřeme máslem a v mírnější troubě je upečme. Prochladlé vyklopíme a pocukrujeme.    

Buchty podle Sandtnerky peču již nějaký ten pátek a tak na receptu nic neměním. Je to prostě skvělý osvědčený recept, který nemá chybu a měnit na něm cokoliv by byl hřích. V buchtách máme nejraději tvarohovou nádivku, kterou jsem zpracovala takto: Do umíchaného másla (50 g) s cukrem (100 g) zamícháme žloutek, citrónovou kůru, tlučenou vanilku, strouhaný nebo prolisovaný tvaroh (300 g), hořkou strouhanou mandli, lžíci mléka, nebo je-li nádivka řídká, lžíci bílé strouhané housky a naposled hrozinky a z bílku sníh. 
Buchty jsem pekla na 180 °C cca 25 minut.

Doba přípravy 2,5 hodiny s náročností 2/5. 

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Dobrý recept. Moje dcera Anna řekl děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. To je tak roztomilé :-) škoda se zakousnout. vypadá to na první pohled složitě, ale je to jednoduché :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerá to chutne a iste aj je. Ja som buchty ešte nepiekla, asi by som sa mala odhodlať, pretože ich naozaj milujem :)

    OdpovědětVymazat
  4. Och tie su perfektne to nusim niekedy doma vyskusat :)

    OdpovědětVymazat

Flickr Images