SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 70: HANÁCKÉ KOLÁČE

Koláče patří mezi jednu z nejlepších sladkých lahůdek, které česká kuchyně nabízí a jelikož jsme na ni právoplatně pyšní, zaměřili jsme...


Koláče patří mezi jednu z nejlepších sladkých lahůdek, které česká kuchyně nabízí a jelikož jsme na ni právoplatně pyšní, zaměřili jsme se při naší další Sandtnerkovské výzvě právě na pečení této kulaté dobroty. Je jasné, že bude ještě dlouho trvat, než naše koláče dosáhnout takové úrovně, jakou mají ty od našich babiček, ale pokud vsadíte na ten správný, poctivý staročeský recept, jste na dobré cestě. I my jsme se tímto řídili a vsadili na jistotu, tedy na recept, který si sama pamatuji od své babičky i ona totiž vařila podle Sandtnerky!     


Co budete potřebovat (24 koláčů):
  • 120 g másla,
  • 80 g cukru,
  • 2 žloutky,
  • vanilka,
  • sůl,
  • citrónová kůra,
  • 30 g droždí,
  • 375 ml smetany,
  • 500 g hladké mouky,
 Na náplň:
  • 50 g másla,
  • 100 g cukru,
  • 1 žloutek,
  • 300 g strouhaného tvarohu,
  • citrónová kůra,
  • 1 hořká mandle.
Drobenka:
  • 40 g hladké mouky,
  • 30 g cukru,
  • 30 g másla
Na vrch: Povidla

Recept podle Sandtnerky:
V míse mícháme máslo, cukr, žloutky, vanilku, citronovou kůru a sůl. Poté tam přilijeme připravený vykynutý kvásek, přidáme prosátou krupičkovou mouku a vlahou smetanu. Zaděláme prostředně tuhé těsto a dáme je vykynouti na vlahé místo. Z vykynutého nakrájíme větší kousky, uděláme bochníčky, které na kraji povytáhneme. Doprostřed každého dáme dobrou tvarohovou nádivku, opět upravíme bochníčky a dáme na pomaštěný plech vykynouti. Vykynuté roztlačíme jako kulaté koláčky, okraje potřeme umíchaným žloutkem, prostředky naplníme dobrou povidlovou nádivkou a povrch koláčů posypeme máslovou drobenkou. Pak je dáme péci do dobře vytopené trouby. Upečené pocukrujeme vanilkovým cukrem. 

Tvarohová nádivka: Do míchaného másla s cukrem zamícháme žloutek, citrónovou kůru, tlučenou vanilku, strouhaný nebo prolisovaný tvaroh, hořkou strouhanou mandli, lžíci mléka, nebo je-li nádivka řídká, lžíci bílé strouhané housky a naposled hrozinky a z bílku sníh. 

Drobenka: Do prosáté mouky a cukru rozsekáme nožem máslo a vše ještě rukou promícháme, dáme na 10 minut do studena, načež posypeme naplněné koláč.

Postup jsme dodrželi. Jedinou změnou bylo, že jsme koláče nepotírali žloutkem, ale zbylým bílkem z odděleného žloutku. Na vrch jsme nedávali povidla, protože je nemám ráda. Raději jsem si vyšetřila tvaroh a za povidla jej vyměnila. Na vrch jsem ještě přidala meruňku, protože mám ráda koláče s ovocem a jelikož jsem zvyklá, že babička je obohacovala švestkou, nedokážu si ovocnou inovaci odpustit. Koláče jsme pekli v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut. 

Doba přípravy 2,5 hodiny s náročností 3/5.
 

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Vypadají skvěle. Já mám ještě jednu vychytávku...místo másla do těsta dávám rozpuštěné sádlo. Koláčky jsou pak krásně vláčné i další dny.
    M.

    OdpovědětVymazat
  2. Do koláčů nepůjdu, ale co jsem nakoukla na pár jiných "návodů" jsou tak skvěle podané ;) , že určitě ještě zavítám a vyzkouším .
    Dík, že jste nakoukli - jinak bych o vás nevěděla ;)
    Mějte se hezky!
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě vyzkouším, koláče máme doma moc rádi, i když příprava je trochu zdlouhavější :-)

    OdpovědětVymazat

Flickr Images