SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 69: MRAMOROVÁ BÁBOVKA

Bábovka je vizitkou každé kuchařky. Na první pohled se sice může zdát, že na jejím upečení není nic těžkého, ale upéci vláčnou, nadýchan...


Bábovka je vizitkou každé kuchařky. Na první pohled se sice může zdát, že na jejím upečení není nic těžkého, ale upéci vláčnou, nadýchanou bábovku, za kterou se ani druhý den nemusíte stydět, není úplně lehký úkol. Lehké to není především v dnešní době, kdy se rozmohl trend olejových bábovek. Kdo to kdy viděl! Paní Sandtnerová to tedy rozhodně nebyla! V její praktické kuchařce naleznete hned 13 skvělých receptů na bábovku, kde každý z nich je zcela jiný a olej v nich nenajdete. Místo oleje používá máslo, kteje sice dražší, ale o poznání chutnější. Proč se tedy jednou nerozšoupnout! My to rozhodně máme v plánu a vyzkoušet je chceme všechny! V našich Sandtnerkovských výzvách jsme si už prubli báječnou kynutou bábovku, dnes jsme však dali na klasiku a pustili se do bábovky mramorové. Pokud se tedy i vy chcete stát pánem Bábovek, dejte na kvalitní suroviny, odhoďte olej a pojďte si s námi zkusit upéci opravdu poctivou bábovku. Tato bábovka Vám zaručí vláčnost i několik dní po upečení, ale ujišťuji Vás, že její chuť Vás natolik osloví, že než se otočíte bude pryč. Její chuť tak druhý den už neozkoušíte!    


Co budete potřebovat:
  • 425 g polohrubé mouky,
  • 125 g másla,
  • 240 g cukru,
  • 5 vajec,
  • 1 balíček kypřícího prášku,
  • 1 citrón,
  • 250 ml smetany,
  • 15 g kakaa,
  • 1 hořkou mandli,
  • 20 g strouhanky.
Recept podle Sandtnerky:
Do utřeného másla přidáme cukr, žloutky,  jeden po druhém, citronovou kůru a vše třeme 20 - 25 minut. Poté přidáváme po lžících polovinu mouky a všechnu smetanu. Do ostatní mouky prosyjeme kypřící prášek. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který současně přidáváme s moukou smíchanou s práškem. Lehce promíchané těsto rozdělíme na tři díly, první díl nalijeme do máslem vymazané a strouhanou houskou vysypané formy, do druhého dílu zamícháme strouhanou čokoládu nebo kakao, přidáme k prvému a do třetího dílu přikapeme citrónovou šťávu a strouhanou hořkou mandli a přidáme k ostatním. Takto připravenou bábovku dáme do trouby a pečeme ji zvolna 1 hodinu. Upečenou, prochladlou vyklopíme a pocukrujeme.  

Recept jsme dodrželi a bábovku pekli v troubě předehřáté na 180 °C.

Doba přípravy 1,5 hodiny s náročností 1/5. 


You Might Also Like

6 komentářů

  1. Bábovky miluju! Nejlepší je, když obsahuje hodně kakaa, až je ta tmavá část skoro černá! (jestli mě chápeš :D)
    Z těch fotek jsem na ní dostala chuť!!!♥♥♥
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Bábovku miluju! Ještě, když je ta kakaová část opravdu kakaová! :D Mňam! Mám na ní strašnou chuť!!! ♥♥♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Bábovky doma peču docela často,olej opravdu nedávám.-)Tuhle určitě vyzkouším, vypadá a určitě i chutná moc dobře.hezký den.-)

    OdpovědětVymazat
  4. Bábovky jsou super, mám nejradši tu od mamky! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypada luxusne, zkusim, i kdyz trit tak dlouho me docela desi:-). Ma babicka dela s olejem a je vlacna a nejlespi na celem svete:-) - vydrzi mnoho dni. Ono je to urcite i o kucharce, ja umeni po babicce nepodedila, ale nevzdavam se:-). M.

    OdpovědětVymazat
  6. Bábovka vypadá báječně, jen ochutnat. :O)

    OdpovědětVymazat

Flickr Images