FRANCOUZSKÉ CROISSANTY

Štěpán je ještě malinkej na to, aby chom s ním někam vycestovali, a jelikož já i Franta víme, že bude ještě nějaký měsíc trvat, než vy...


Štěpán je ještě malinkej na to, abychom s ním někam vycestovali, a jelikož já i Franta víme, že bude ještě nějaký měsíc trvat, než vyrazíme dál, než okolo baráku, rozhodli jsme se, si tyto chvíle odpočinku připomenout francouzskou snídaní. Tak nějak jsme si už zvykli, že hotelové snídaně, které si na dovolených tak užíváme, zahrnují bufet čerstvého pečiva, kde croissanty mají vždy své čestné místo. Běžně je nejíme, ani si nepamatuji, zda jsme si je v obchodě někdy jen tak koupili. Vždy se s nimi setkáváme právě tady a tak možná právě proto, že se toto francouzské pečivo nestalo naším denním chlebem, připomíná nám croissant příjemné dovolenkové chvíle. Udělejte si dnes s námi croissanty na sobotní snídani a nebudete litovat, jsou vážně báječné!


Co budete potřebovat:
  • 400 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 225 ml mléka, 
  • 60 g másla,
  • 3/4 balíčku sušeného droždí,
  • 1 lžička soli,
  • 2 lžíce cukru.
Všechny ingredience zpracujeme v hladké těsto, které dáme na 30 minut vykynout v teple. Vykynuté těsto propracujeme a vytvarujeme do čtverce. Poté jej přetáhneme fresh folií a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Vychlazené těsto potřeme 30 g rozehřátého másla a pak těsto přeložíme třikrát podobně jako obálku. Následně ho vyválíme do obdelníku a třikrát přehneme, aby opět vzniknul čtverec. Opět vyválíme a natřikrát přehneme. Poté jej vložíme do uzavíratelného sáčku a dáme na 1 hodinu do ledničky. Vychladlé těsto vyválíme na dlouhý šál a rozkrájíme na 10 trojúhelníků, které necháme opět v chladnu chvíli odležet. Každému trojúhelníku nařízneme spodní část a croissanty zarolujeme ze spodu ke špičce. Trochu mu zahneme nožičky a na plechu vyloženém papírem potřeme rozšlehaným vajíčkem. Croissanty pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut. 
Doba přípravy 3 hodiny s náročností 2/5.  
 


You Might Also Like

3 komentářů

  1. Páni, vyzkouším. Děkuji za recept i popis, M.

    OdpovědětVymazat
  2. Páni. Vypadají úžásně!♥ I když musím říct, že bych se 100% v tom připravování těsta ztratila! :D Mně by z toho vyšel jeden velkej chleba! :D Ale určitě je musím někdy vyzkoušet! :)

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Flickr Images