SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 67: RUSKÁ POLÉVKA BORŠČ

Když tak svojí ženu pozoruji, musím přiznat, že těhotenství není žádná sranda! Markétka první tři, čtyři měsíce doslova prozvracela a do...


Když tak svojí ženu pozoruji, musím přiznat, že těhotenství není žádná sranda! Markétka první tři, čtyři měsíce doslova prozvracela a dostat do ní něco, co její žaludek alespoň chvíli udrží, byl doslova nadlidský úkol. Jednou však z ničeho nic dostala chuť na boršč, ale sehnat ho, nebylo úplně jednoduché. Doma se vařit nesmělo, protože pachy z jídla jí hned nakopávali a tak jsme se vrhli na hledání boršče v jídelních lístcích našeho Liberecka. Boršč jsme tam našli! Našli jsme ho v Zoo baru na Papíráku a sám musím přiznat, že ač tuto polévku moc nemusím, mají ji tu výbornou. Díky této polévce nám sice vzrostli náklady za benzín a stravu, protože jsme na něj jezdili i dvakrát denně do centra, ale já jsem byl rád, že se moje láska  konečně nají. Boršč konzumovala skoro celý půl rok a pak jí to přešlo. Teď se nám těhotenství chýlí ke konci a tento závěr je snad ještě horší než ten začátek. Markéta se sotva někam dovalí, stále spí (i když jí to nejde), začíná být celkem protivná a opět trpí nechutenstvím. Chtěl jsem jí tedy trochu zvednout náladu a tak jsem se rozhodl, že je čas opět přivítat v našem jídelníčku ruskou polévku boršč. Nikdy jsem jí nevařil a tak to byl pro mě celkem nesnadný úkol. Byl to úkol jednoznačně dělaný na Sandtnerkovskou výzvu a já se do toho obul s plnou vervou. Musím však přiznat, že polévka paní Sandtnerové neměla ten správný říz a tak jsem do ní musel vložit trochu svého ducha.        


Co budete potřebovat (3 osoby):
  • 500 g hovězího žebra,
  • 1 a 1/2 l vody,
  • sůl,
  • 150 g červené řepy,
  • 20 g másla,
  • 20 g cibule,
  • 1 lžíce octa,
  • 150 g hlávkového zelí,
  • 100 g celeru, 
  • 50 g petržele,
  • 50 g mrkve,
  • 100 g rajských jablíček,
  • 10 g cukru,
  • na jížku: 20 g másla, 20 g mouky, na špičku nože papriky.
  • kyselá smetana
Recept podle Sandtnerky:
Očištěné hovězí žebro vložíme do odměřené osolené vody na polévku a povaříme 25 minut. Červenou řepu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme dusit zvlášť do kastrolku na cibulku zpěněnou na másle. Při dušení pokapeme řepu octem. Hlávkové zelí zbavíme košťálu, očistíme, nakrájíme na nudličky a prolijeme vařící vodou. Celer, mrkev, petržel očistíme, nakrájíme na nudličky, červená rajská jablíčka rozkrájíme na větší kousky. Udušenou řepu, spařené zelí, zeleninu a rajská jablíčka přidáme k povařenému masu a vaříme tak dlouho, až maso změkne. Měkké maso vyndáme, do polévky přidáme řídkou máslovou jíšku a znovu povaříme. Před podáváním polévku podle chuti okyselíme octem, málo osladíme a okořeníme sladkou paprikou. Polévka je chuti sladkokyselé. K polévce podáváme úplně zvlášť v malých nádobkách kyselou smetanu. Vyvařené maso z polévky nakrájíme a přidáme do polévky.

Do polévky jsem přidal ještě 3 bobkové listy a 5 kuliček černého pepře. Než jsem vložil maso zpět do polévky, polovinu směsi jsem rozmixoval tyčovým mixérem, aby získala hustější konzistenci. Jinak jsem návod dodržoval.

Doba přípravy 2 hodiny s náročností 2/5. 


You Might Also Like

2 komentářů

  1. Taky se na boršč nějakou dobu chystám, tuším, že tak deset let to bude :D. Ale já se k němu jednou dokopu!
    Přeji, ať se přes ty haldy sněhu panímáma dokulí živá a zdravá :).

    OdpovědětVymazat

Flickr Images