SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 59: ZELNÁ POLÉVKA

Co si takhle při středě dát k večeři? Na pořadu dne je Sandtnerkovská výzva, v břiše se hlásí pořádný hlad a venkovní mráz vybízí k uvaře...



Co si takhle při středě dát k večeři? Na pořadu dne je Sandtnerkovská výzva, v břiše se hlásí pořádný hlad a venkovní mráz vybízí k uvaření něčeho vydatného, co by nás zevnitř pořádně prohřálo. V takových situacích se vždy vyplatí vsadit na některou z přesnídávkových polévek, které jsou rychle hotové a svůj účel splní na jedničku. Jakou polévku jsme si tedy pro tento účel pro dnešek vybrali? Vsadili jsme na lákavou zelňačku, která byla v Sandtnerkovské verzi úplně jiná, než na jakou jsme od rodičů zvyklí a oslovila nás natolik, že jinou variantu už snad ani dělat nebudeme. Tato polévka náš žaludek vážně potěšila!

Co budete potřebovat:
  • 150 g zelí,
  • 2 brambory (200 g),
  • 250 ml kyselé smetany,
  • 1 žloutek,
  • 30 g másla,
  • 20 g mouky,
  • paprika,
  • kmín,
  • sůl,
  • ocet.
Recept podle Sandtnerky:
Naložené zelí překrájíme a rychle opláchneme. Pak je vložíme do vody určené na polévku, přidáme kmín, sůl, syrové, loupané, na kousky nakrájené brambory a vše uvaříme. Když zelí změkne, přidáme podle chuti ocet, kyselou smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku, žloutek, rozpuštěné máslo, papriku a polévku ještě chvíli povaříme. 

Postup v receptu jsme dodrželi s jedním malým rozdílem. Brambory jsme nejprve uvařili v osolené a okmínované vodě a zelí do ni vložili až po uvaření brambor. Kyselost zelí by totiž mohla brambory zakonzervovat a nejspíš by nezměkli tak jak bychom chtěli. Zbytek už jsme neměnili a byli tak odměněni velmi chutnou polévkou.

Doba přípravy 50 minut s náročností 1/5. 

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images